Putin će se sastati s Netanjahuom četiri dana prije sastanka s Trampom

Izraelski premijer je u utorak najavio da će Izrael striktno primijeniti sporazum o razdvajanju snaga sa Sirijom iz 1974. godine
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2018. 10:38h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastaće se 12. jula u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, samo četiri dana prije planiranog Putinovog sastanka u Helsinkiju s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Izraelski mediji najavljuju da će njihov razgovor biti fokusiran na Iran i Siriju, zemlje koje će takođe, kako se očekuje, biti u vrhu liste tema o kojima će diskustovati ruski i američki lider na svom prvom samitu.

Netanjahu će se sastati s Putonom samo dva mjeseca poslije prethodne posjete u Moskvi, u vrijeme kada raste zabrinutost Izraela za situaciju u jugozapadnoj Siriji, gdje sirijski predsjednik Bašar Asad, uz podršku Rusije iz vazduha i šiitskih boraca koje podržava Iran, ponovo preuzima kontrolu.

Izraelski premijer je u utorak najavio da će Izrael striktno primijeniti sporazum o razdvajanju snaga sa Sirijom iz 1974. godine i da očekuje da se i drugi takođe pridržavaju tog sporazuma.

U govoru na prijemu Ambasade SAD povodom 4. jula, Netanjahu je pohvalio Trampa što se povukao iz nuklearnog sporauma s Iranom, rekavši da je to bila velika "stvar za bezbjednost svijeta i bezbjednost Izraela" ali da " to još nije univerzalno prihvaćeno".

Izraelski lider je ocijenio da će druge velike sile potpisnice tog sporazuma, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Kina sastati u petak u Beču sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem da diskutuju kako da zaobidju odluku koju su donijeli predsjednik Tramp i SAD da napuste taj "loš sporazum koji finansira iranski terorizam i agresiju milijardama dolara".

Netanjahu je rekao da je njegova poruka evropskim liderima: "Prestanite da finansirate isti režim koji sponzoriše terorizam protiv vas i mnogi drugih, prestanite da udovoljavate Iranu".

Netanjahu se zahvalio SAD i na odbrani Iraela u UN i preseljenju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

Bonus video: