Identifikovan napadač iz Bostona

Identifikovanje osumnjičenog predastavlja najveći napredak u istrazi o bombaškim napadima u kojima su poginule tri a povrijeđeno 176 osoba
50 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 20:56h

Američki istražitelji vjeruju da su identifikovali osumnjičenog za bombaške napade tokom Bostonskog maratona uz pomoć snimaka sa kamera za nadzor, kazao je izvor iz američke policije.

Uprskog ranijim glasinama da je osumnjičeni uhapšen, tri različita izvora iz američke vlade i policije negirali su tu informaciju, saopštila je agencija Rojters.

Identifikovanje osumnjičenog predastavlja najveći napredak u istrazi o bombaškim napadima u kojima su poginule tri a povrijeđeno 176 osoba.

Istražitelji su proučavali djelove bombi i metala iz tijela žrtava Bostonskog maratona.

Uoči dolaska američkog predsjednika Baraka Obame u Boston kako bi odao posljednju počast žrtvama, detektivi su usmjerili svoje napore na dvije bombe koje su izazvale krvoproliće na samom cilju maratona.

U potrazi za napadačem američke vlasti su aktivirale gotovo svaku istražnu agenciju, a u samom Bostonu već je raspoređeno više od 1.000 službenika

Poklopac sa jednog eksprec lonca pronađen je na krovu obližnjeg hotela, kazao je za agenciju Frans pres vlasnik hotela.

Nađeni su i djelovi crnih najlonskih kesa u kojima su, kako se vjeruje, nošene bombe.

Ljekari u bostonskim bolnicama su potvrdili da su dostavili na analizu metalne kuglice i eksere izvađene iz tijela žrtava.

Džordž Velmahos, šef hirurgije u Opštoj bolnici Masačusets, kazao je da su djelovi metala predati policiji. Iz jednog pacijenta izvađeno je 12 eksera, naglasio je ljekar.

Njegov kolega iz Bostonskog medicinskog centra Piter Burk dodao je da su neki od eksera bili dužine do pet centimetara.

Kompletan materijal analizira se u glavnoj laboratoriji FBI u Kvantiku, u Virdžiniji.

Slične naparave su korištene u Avganistanu i Iraku, ali su ih zbog lakoće pravljenja koristili i domači ekstremisti u Sjedinjenim Državama. Informacije o njihovom pravljenju dostupne su i na internetu, piše Rojters.

U potrazi za napadačem američke vlasti su aktivirale gotovo svaku istražnu agenciju, a u samom Bostonu već je raspoređeno više od 1.000 službenika.

Obama je u utorak osudio napad kao „čin terorizma“ i obećao da će odgovorni „osjetiti teret pravde“. Američki lider bi jutros trebalo da prisustvuje službi za žrtve napada u bostonskoj Katedrali svetog krsta.

Oko 100 povrijeđenih je već napustilo bolnice ali su mnogi i dalje u kritičnom stanju. Grad je juče počeo da se oprašta od žrtava, osmogodišnjeg dječaka Martina Ričarda, kineske studentkinje Lu Lingsi i menadžerke lokalnog restorana Kristl Kempbel.

Oko 1.000 ljudi prisustvovalo je u utorak veče bdenju u parku u blizini doma Ričardovih. Stotine studenata su, u međuvremenu, prisustvovale službi za Luovu na Bostonskom univerzitetu. Ispred univetitetskog spomenuka Martinu Luteru Kingu mlađem ostavljen je par patika za trčanje, cvijeće i privezak za ključeve.

"Svi studenti teologije ove sedmice nosiće patike za trčanje. One simbolizuju jedinstvo i trčanje za mir. One su znak solidarnosti“, poručila je studentkinja teologije Megan Nelson.

Pismo sa ricinom poslato Obami

Američke vlasti presrele su pismo namijenjeno Baraku Obami koje je sadržalo otrovnu supstancu ricin, saopšteno je juče u Vašingtonu.

Slično pismo je stiglo na adresu senatora države Misisipi, Rodžera Vikera. Oba pisma su bila pozitivna na prisustvo ricina, otrova koji je 1.000 puta smrtonosniji od cijanida, potvrdili su preliminarni testovi.

Zbog brojnih prijava o sumnjivim pismima i paketima juče su bile evakuisane dvije zgrade američkog Senata. FBI, međutim, naglašava da „nema indikacija da postoji veza sa napadom u Bostonu“.

Galerija

Bonus video: