EU i NATO osuđuju napad u Bostonu, Putin nudi pomoć

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je da međunarodna zajednica treba da bude zajedno u borbi protiv terorizma
0 komentar(a)
Los Anđeles, terorizam, Foto: Beta/AP
Los Anđeles, terorizam, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.04.2013. 11:44h

Zvaničnici Evropske unije i NATO osudili su napade u Bostonu u kojima su poginule tri osobe, a 140 ranjeno, dok je Rusija ponudila pomoć SAD u istrazi.

Van Rompej je zatražio da "počinioci tih zločina budu izvedeni pred lice pravde" i izrazio saučešće i podršku EU američkom narodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u poruci saučešća, objavljenoj na sajtu Kremlja, ponudio pomoć američkim vlastima u istrazi eksplozija u Bostonu i naveo da međunarodna zajednica treba da bude zajedno u borbi protiv terorizma.

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen izrazio je "duboku šokiranost".

"Moje misli su sa ljudima u Bostonu i sa cijelom Amerikom", saopštio je on.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej osudio je "užasna djela u Bostonu i izrazio duboko žaljenje zbog tragičnog ishoda i gubitaka nevinih života", piše u saopštenju.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je da je u pitanju teroristički napad

Van Rompej je zatražio da "počinioci tih zločina budu izvedeni pred lice pravde" i izrazio saučešće i podršku EU američkom narodu. Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo takođe je osudio "sve oblike nasilja" i izrazio solidarnost sa "američkim prijateljima na ovaj tužan dan".

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je šokirana i osudila te napade.

"U ovoj fazi ne znamo ko je aktivirao bombe, ali nedvosmisleno kažem da terorizam nikada ne može da se opravda", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Pakistan i Avganistan takođe su snažno osudili napade u Bostonu. Prema posljednjim podacima, tri osobe su poginule, a 140 je ranjeno u eksplozijama kod cilja Bostonskog maratona.

Neimenovani zvaničnik Bijele kuće rekao je da je u pitanju teroristički napad, dok je američki predsjednik Barak Obama rekao da se "još ne zna ko je ovo učinio i zašto" i da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

Bonus video: