Keri završava azijsku turneju porukom podrške

Keri je, u okviru 10-dnevne turneje, posjetio Južnu Koreju, Kinu i Japan. U Pekingu je pokušao da ublaži zabrinutost kineskog rukovodstva, dok je starim saveznicima Tokiju i Seulu potvrdio podršku SAD.
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: AP
Džon Keri, Foto: AP
Ažurirano: 15.04.2013. 10:04h

Američki državni sekretar Džon Keri danas je ponovo branio zaokret američke spoljne politike prema Aziji, na kraju svoje turneje po regionu, koja je protekla u sjenci zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Promjena politike Vašingtona prema Aziji izazvala je nelagodnost u Pekingu zbog njene vojne dimenzije, koju Kina smatra pokušajem da se obuzda njen uspon, navodi Rojters.

Keri je, u okviru 10-dnevne turneje, posjetio Južnu Koreju, Kinu i Japan. U Pekingu je pokušao da ublaži zabrinutost kineskog rukovodstva, dok je starim saveznicima Tokiju i Seulu potvrdio podršku SAD.

"Neki ljudi su možda sumnjičavi prema američkoj posvećenosti ovom regionu", rekao je Keri studentima na Tehnološkom institutu u Tokiju. "Uvjerevam vas da mi, kao zemlja Pacifika, shvatamo veoma ozbiljno naše pacifičko partnerstvo i nastavićemo da ga unapređujemo na temelju našeg aktivnog i trajnog prisustva."

SAD su proteklih nedjelja pojačale vojno prisustvo u regionu, razmjestivši dva protivraketna sistema poslije prijetnji Sjeverne Koreje da će izvršiti nuklearni napad na Ameriku i njene saveznike.

Pjongjang je pooštrio retoriku pošto je Savjet bezbjednosti UN uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog najnovije, treće nuklearne probe, u februaru, a u javnosti se nagađa o mogućoj novoj raketnoj ili nuklearnoj probi.

Keri je istakao da se Vašington zalaže za diplomatsko rješenje sjevernokorejskog problema.

"SAD su otvorene za autentične i vjerodostojne pregovore o denuklearizaciji, ali glavni teret pada na Pjongjang", kazao je on. "Sjeverna Koreja mora da preduzme jasne korake kako bi pokazala da poštuje preuzete obaveze, međunarodno pravo i norme."

Keri je sinoć, kako se čini, ipak ostavio mogućnost vođenja razgovora, uz eventualno posredovanje Kine, pri čemu se od Sjevera ne bi tražilo unaprijed da počne da sprovodi denuklearizaciju.

"Ukoliko Kinezi dođu i kažu: 'Pogledajte, evo šta smo pripremili', ja vam neću reći da zatvaram vrata nečemu što je logično i što bi moglo da uspije", kazao je američki državni sekretar.

Keri je potvrdio američku podršku azijskim saveznicima, ali je poručio da Vašington ne želi da teritorijalni spor između Kine i Japana oko ostrva u Istočnom kineskom moru ugrozi bezbjednost i prosperitet regiona.

"Vrijeme je da ostavimo iza sebe dugotrajne teritorijalne sporove", rekao je on. "Ulog je previše visok, a globalna ekonomija previše krhka da bi se dozvolilo da naslijeđeni problemi podijele region i izazovu povišenu napetost."

Bonus video: