Nasljednik Čavesa

Nikolas Maduro - od vozača autobusa do predsjednika Venecuele

Prema podacima Izborne komisije, Maduro je osvojio 50,7 odsto glasova, a opozicioni kanidat 49,1 odsto, na osnovu većine prebrojanih listića
15 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 12:01h

Novi predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, nekad vozač autobusa, a danas umjereni političar, 50-godišnji je veteran "čavizma" i upravo je njega za svog političkog nasljednika imenovao pokojni predsjednik Ugo Čaves prije nego što je otišao na posljednju operaciju raka, od kojeg je bolovao od 2011.

Čaves je tada poručio Venecuelancima da, u slučaju njegove smrti, Madura izaberu za novog predsjednika.

Svog nasljednika Čaves je okarakterisao kao "izgrađenog revolucionara" i "čovjeka punog iskustva, iako je mlad".

"On je jedan od mladih vođa koji ima najbolje sposobnosti" da vodi zemlju "čvrstom rukom i sa vizijom, s ljubavlju za svoj narod ... i sa međunarodnim ugledom koji je sam izgradio", govorio je tada Čaves.

Karijeru počeo 1999.

Maduro je bio ministar vanjskih poslova od 2006. Kada je Čaves 7. oktobra 2012. bio ponovo izabran za predsjednika imenovao je Madura za svog zamjenika, pa je ovaj nastavio da obavlja dvije dužnosti.

Nekada vozač autobusa i sindikalni vođa u podzemnoj željeznici u Karakasu, Maduro je političku karijeru počeo 1999. kad je izabran za zastupnika Pokreta 5. republike, koji je osnovao Čaves. Kratko vrijeme bio je i predsjednik Nacionalne skupštine (2005-2006).

Na političkoj sceni Maduro je postajao sve prisutniji otkako se Čaves razbolio. Upravo se on najčešće nalazio uz Čavesovu bolesničku postelju na Kubi.

Visoki i brkati Maduro dio je umjerenog krila "čavizma". Uspio je da stekne kontakte na međunarodnoj sceni otkako je tokom Čavesovog odsustva sve češće nastupao umjesto bolesnog predsjednika.

Analitičari su hvalili njegov pomirljiv ton i umijeće pregovaranja, kao i sposobnost da vješto kormilari među raznim strujama čavizma.

No, tokom produženog odsustva oboljelog Čavesa, Maduro je zaoštrio ton prema opoziciji, prevashodno prema Enrikeu Kaprilesu, kojeg je nazvao "princom parazitske buržoazije".

Po uzoru na mentora, dugi govori i učestala pojavljivanja u javnosti nisu strani Maduru, koji je vijest o Čavesovoj smrti objavio na ivici suza.

Maduro je završio srednju školu, a na Kubi se godinu dana obrazovao u političkim naukama. Njegova supruga je advokat Silija Flores, važna ličnost čavizma, a danas državni tužilac Venecuele.

Kapriles ne priznaje rezultate

Nikolas Maduro, saradnik bivšeg lidera Venecuele Uga Čavesa, pobjednik je predsjedničkih izbora, pošto je osvojio 300.000 glasova više od svog rivala, lidera opozicije Enrikea Kaprilesa, saopšteno je iz Izborne komisije.

Kapriles je najavio da ne prihvata izborni rezultat i zatražio je ponovno prebrojavanje glasova.

Madurova tijesna pobjeda je, kako se vjeruje, rezultat kampanje u kojoj je obećao da će nastaviti politiku Uga Čevesa, dok se Kaprilesova predizborna trka svodila na kritiku 14-godišnje vladavine Čavesa.

Prema podacima Izborne komisije, Maduro je osvojio 50,7 odsto glasova, a opozicioni kanidat 49,1 odsto, na osnovu većine prebrojanih listića.

Pristalice Madura, lojalni Čavesovoj politici, slavili su u Karakasu pobjedu svog kandidata.

U svom prvom obraćanju poslije proglašavanja rezultata, Maduro je poručio da je njegova pobjeda dokaz da je "Čaves i dalje nepobjediv, da nastavlja da dobija bitke".

Enrike Kapriles

U štabu Kaprilesa vlada veliko razočaranje, a Kapriles je poručio da je "vlada poražena" i da on ima "drugačije rezultate izbora".

Obraćajući se Maduru preko kamera, Kapriles mu je poručio da je on "najveći gubitnik i da ga narod ne voli".

Uoči izbora, Čavesova "desna ruka", koji je bio i vršilac dužnosti predsjednika, vodio je u anketama u odnosu na guvernera države Miranda, Kaprilesa.

Kapriles je prošlog oktobra na izborima doživio poraz, kada je osvojio 44 odsto, a Čaves 55 odsto glasova.

Galerija