Ko će prije prodati oružje Seulu

Konstruktori odbrambenih sistema profitiraju na ratobornosti Sjeverne Koreje
4 komentar(a)
avion tajfun, Foto: Qualityweapon.com
avion tajfun, Foto: Qualityweapon.com
Ažurirano: 15.04.2013. 07:50h

Sjevernokorejska agresija predstavlja problem za ekonomiju Južne Koreje, ali je prava blagodet za konstruktore sistema odbrane koji jedva čekaju da preplave poluostrvo novim naoružanjem, piše "Forin polisi".

Dok Seul očekuje eventualno lansiranje sjevernokorejske rakete ove nedjelje, indeks južnokorejske berze (KOSPI) postao je indeks sa najgorom vrijednošću u Aziji ove godine. Istovremeno, akcije proizvođača oružja koji imaju poslovne veze sa Seulom rastu.

Najveća imena među proizvođačima oružja trenutno pokušavaju da Seulu prodaju 60 novih borbenih aviona

Iako Jug značajne odluke o uvozu donosi u odnosu na dugoročne planove, apokaliptična retorika Pjongjanga baš i ne smeta naporima slatkorječivih prodavaca oružja.

Od početka krize na Korejskom poluostrvu, indeksi na berzi tržišta oružja su veći od S&P indeksa berzi koji su u posljednje vrijeme bilježili rekordno visoke vrijednosti.

"Forin polisi" je dao listu opreme koju kompanije pokušavaju da prodaju Južnoj Koreji.

Borbeni avioni

Najveća imena među proizvođačima oružja trenutno pokušavaju da Seulu prodaju 60 novih borbenih aviona, što je trka za posao vrijedan milijarde dolara.

Početkom aprila, Pentagon je odobrio potencijalnu prodaju Lokhidovog stelta F-35 i „Boingovog“ lovca-presretača F-15 Južnoj Koreji.

Konstruktor "Rajteon" iz Masačusetsa je objavio da će prodati Južnoj Koreji svoj napredni radar RACR

Pentagon je saopštio da je ponuda Lokhidovih steltova F-35 vrijedna 10,8 milijardi dolara. Jedan od direktora "Lokhid Martina", Dejv Skot, u utorak je istakao potrebu za kupovinom američkih aviona ocijenivši da su akcije režima "učvrstile potrebu da se bude jak i priznat".

Prema saznanjima Rojtersa, Seul će objaviti pobjednika ovog takmičenja između juna i novembra.

Bespilotne letjelice

Iako je predloženi sporazum između Seula i "Nortrop Grumana" za flotu letjelica "global hok" vrijednu 215 miliona dolara još uvijek "u početnoj fazi", eventualni ugovor bi se mogao žestoko isplatiti ovom konstruktoru iz Virdžinije.

Prema riječima stručnjaka za oružje, Dejvida Eksa, ova letjelica bi mogla postati elemenat povezivanja "rastućeg robotičkog saveza" između Tokija, Vašingtona, Seula i Kanbere.

Radar

Konstruktor "Rajteon" iz Masačusetsa je u četvrtak objavio da će prodati Južnoj Koreji svoj napredni radar RACR.

Ovaj "sistem za aktivno elektronsklo skeniranje oblasti" je posebno urađen za "borbene sokole" F-16 i dio je planiradnog unapređenja južnokorejske flote borbenih aviona vrijedne 1,1 milijardu dolara.

Ranije je Južna Koreja takođe kupila ogromnu količinu radarske opreme od izraelske vazduhoplovne industrije.

Rakete i raketna odbrana

"Rajteon" takođe ima koristi od južnokorejskog zamaha u kupovini odbrambenih sistema. Seul je najveći kupac "Rajteonove" nove unaprijeđene rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa (AMRAAM). Južna Koreja je u decembru od ove kompanije naručila rakete AMRAAM, ali je slanje odloženo dok se rakete ne kompletiraju.

Osim toga, izraelska kompanija "Rafael" je izrazila veliko interesovanje za prodaju svoje nekad hvaljene, nekad kritikovane antiraketne tehnologije "Ajron doum" Južnoj Koreji.

Međutim, "Forin polisi" je naveo da su prethodni dogovori naišli na otpor, između ostalog, i zbog previsoke cijene sistema: samo "Ajron doum" rakete presretači koštaju po komadu između 50 i 80 hiljada dolara.

Bonus video: