Kupiti heroin u Kabulu je „kao da kupujete hljeb”

Kupiti heroin u Kabulu je „kao da kupujete hljeb”, kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku
70 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 11:51h

Avganistan proizvodi 90 odsto svih opijatskih droga u svijetu, mada donedavno nije bio i najveći konzument istih, ali je sada više od milion od ukupno 35 miliona Avganistanaca zavisno od narkotika - što je zapravo najveća stopa narkomana po glavi stanovnika u svijetu.

Razlozi iz kojih se toliki broj Avganistanaca okreće drogi su složeni, a jasno je da su decenije nasilja odigrale u tome važnu ulogu, prenosi BBC.

Mnogi koji su iz te zemlje pobjegli pred nasiljem u posljednjih 30 godina našli su utočište u Iranu u Pakistanu, gdje je broj narkomana odavno visok, a sada se vraćaju kao zavisnici, navode zvaničnici.

Tu je i nezaposlenost, koja danas dostiže čak 40 odsto, jedan od faktora je i sve veća dostupnost heroina, koji se u posljednjih 10 godina rafinira iz sirovog opijuma u samom Avganistanu, a opijum se već vjekovima koristi u toj zemlji kao „univerzalni lijek”.

Kupiti heroin u Kabulu je „kao da kupujete hljeb”, kažu zavisnici, navodeći da jedan gram košta oko šest dolara i da se droga može nabaviti na svakom ćošku.

Žene i djeca čine čak oko 40 odsto zavisnika od droge u Avganistanu, a malobrojni su oni kojima se pruža pomoć u prevazilaženju tog problema, s obzirom na mali državni budžet koji se izdvaja u te svrhe.

U samom centru Kabula, na kamenitim obalama istoimene rijeke, narkomani se okupljaju da bi kupili i konzumirali heroin, na mjestu koje je sinonim za bijedu i propadanje.

Usred bijela dana, desetak odraslih muškaraca i tinejdžera sjede u parovima, sa kapuljačama na glavama, pušeći i ubrizgavajući drogu, a među njima su i jedan ljekar, jedan inženjer i jedan prevodilac.

Tarik Sulejman iz lokalne organizacije za zavisnost od droge „Nadžat”, redovno dolazi ovdje u pokušaju da ubijedi zavisnike da počnu sa liječenjem.

„Već gubimo svoju djecu u samoubilačkim ili bombaškim napadima, ali je zavisnost od narkotika sada još jedna vrsta terorizma koja ubija naše sunarodnike”, kaže on.

Džavid (18), porijeklom sa sjevera Avganistana, koristi heroin već 10 godina, a na drogu ga je navukao stric dok je bio mali, kako bi bolje radio u polju.

„Mrzim svoj život. I svi me mrze. U ovim godinama bi trebalo da učim školu, a ja sam narkoman”, kaže on.

Otac mu je umro, a bolesna majka, u stalnoj brizi za njega, prosi na ulici da bi mu platila dnevnu dozu droge kako on ne bi krao od drugih i strahuje da će joj sin, poslije njene smrti, skončati u snu ispod mosta zajedno sa drugim narkomanima.

Takva je sudbina većine teških zavisnika, koje policija svakodnevno tuče i rastjeruje, a ponekad ih i baca u rijeku.

U trenutku kada se Avganistan suočava sa toliko problema na tako mnogo frontova, izgledi da pobijedi u ratu protiv droga čine se jednako neizvjesnim.

Galerija

Bonus video: