Sjeverna Koreja odbija dijalog sa Južnom oko fabrike u Kesongu

U fabričkom kompleksu, izgrađenom 2004. se proizvodi razna roba i smatra se da predstavlja glavni faktor stabilnosti na Korejskom poluostrvu
1 komentar(a)
Kesong fabrika, Foto: Reuters
Kesong fabrika, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2013. 10:27h

Sjeverna Koreja odbila je ponudu Južne Koreje da razgovaraju o budućnosti zajedničke industrijske zone Kesong, nazivajući ponudu praznim političkim gestom.

Pjongjang je najavio povlačenje 53.000 svojih radnika i obustavljanje operacija u Kesongu, početkom nedjelje.

Seul je prošle sedmice pozvao Sjevernu Koreju da "dođe za pregovarački sto" kako bi bilo omogućeno funkcionisanje kompleksa koji predstavlja posljednji simbol ekonomske saradnje dva susjeda na Korejskom poluostrvu i važan izvor prihoda za Sjevernu Koreju.

Međutim, Pjongjang je odbacio ponudu južnokorejskog ministra za ujedinjenje Rjo Kil-Džaea, rekavši da ona predstavlja "besmislen i lukav gest", čiji je cilj da se sakriju prave namjere -a to je invazija na Sjevernu Koreju, prenosi AFP.

"Smatramo da je ponuda prazan i besmislen čin", izjavio je portparol sjevernokorejskog Odbora za mirno ujedinjenje Koreje.

On je rekao da prepreku za dijalog predstavljaju zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i njenog saveznika SAD i zahtjev da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnih ambicija.

Nijedna strana nije dozvolila da prethodne krize utiču na fabrički kompleks, izgrađen 2004. godine, u kome se proizvodi razna roba i smatra se da predstavlja glavni faktor stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Tenzije su skočile poslije niza apokaliptičnih prijetnji Pjongjanga koje su odgovor na nove sankcije UN, uvedene Sjevernoj Koreji zbog lansiranja rakete dalekog dometa i treće nuklearne probe.

Bonus video: