Džon Keri u posjeti Japanu

Nakon posjete Kini američki državni sekretar će sa japanskim ministrom spoljnjih poslova Fimiom Kišidom razgovarati o tenzijama na Korejskom poluostrvu
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Rojters
Džon Keri, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.04.2013. 08:35h

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je danas u Tokio, gdje će sa japanskim ministrom spoljnjih poslova Fimiom Kišidom razgovarati o tenzijama na Korejskom poluostrvu.

Zbog pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom, japanski ministar spoljnjih poslova je ranije izjavio da vjeruje da će SAD i Japan poslati jasnu poruku Pjongjangu da treba da odustane od svog nuklearnog programa i raketnih napada.

"Važno je da mi (SAD i Japan) imamo dobru koordinaciju i da Sjevernoj Koreji pošaljemo jasnu poruku da treba da odustane od svog nuklearnog programa i raketnih napada", rekao je Fimio Kišida.

Keri je juče bio u posjetu Kini gdje se sastao sa predsjednikom te zemlje Si Đinpingom kojem je rekao da je situacija u Sjevernoj Koreji kritična. On se poslije toga sastao i sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem i sa državnim savjetnikom Jang Đečijem.

Keri je u petak apelovao na Pjongjang da odustane od ispaljivanja raketa.

Vojni južnokorejski izvori su ranije saopštili da postoji mogućnost da Pjongjang ispali rakete 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il Sung, osnivač sjevernokorejskog komunističkog režima.

Osim pitanja na Korejskom poluostrvu, razgovori Kerija i Kišide biće fokusirani i na japansko-kineske teritorijalne sporove i budućnost američkih vojnih baza u Japanu.

Bonus video: