posjeta kini

Keri: Situacija u Sjevernoj Koreji je kritična

Američki državni sekretar je danas doputovao u Peking kako bi apelovao na kineske vlasti da utiču na Sjevernu Koreju da odustane od prijetnji raketnim napadima
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 18:28h

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se danas u Pekingu sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, kome je rekao da je situacija u Sjevernoj Koreji kritična.

"Sadašnji trenutak je sigurno kritičan.

Suočavamo se sa teškim izazovima (...) među kojima su problemi na Korejskom poluostrvu, Iran i njegovo nuklearno naoružavanje, Bliski istok i potreba da se u cijelom svijetu ponovo pokrene ekonomija", rekao je Keri tokom sastanka sa Đinpingom.

Poslije sastanka sa Kerijem, Đinping u izjavama novinarima nije pominjao Sjevernu Koreju i uglavnom je govorio o "strateškoj prirodi" odnosa Pekinga i Vašingtona.

Keri je danas doputovao u Peking, kako bi apelovao na kineske vlasti da utiču na Sjevernu Koreju da odustane od prijetnji raketnim napadima.

On je prije sastanka sa Đinpingom razgovarao sa kineskim ministrom vanjskih poslova Vang Jijem, kome je rekao da "predstoje veliki izazovi" i izrazio zadovoljstvo što su imali prilike da razgovaraju.

Foto: Beta/AP

Keri je juče apelovao na Pjongjang da odustane od ispaljivanja raketa.

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje i vjeruje se da Peking u najvećoj mjeri može da utiče na nepredvidive sjevernokorejske vlasti, navodi AFP.

Vojni južnokorejski izvori su ranije saopštili da postoji mogućnost da Pjongjang ispali rakete 15. aprila, na dan kad je rođen Kim Il Sung, osnivač sjevernokorejskog komunističkog režima.

Galerija

Preporučujemo za Vas