Pometnja nakon zemljotresa: Poslato upozorenje da je Sjeverna Koreja lansirala raketu

Pogrešna poruka je povučena poslije 6 minuta, ali je najmanje jedan let odložen zbog ove greške
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 08:40h

U zemljotresu, koji je pogodio zapad Japana, povređijene su 24 osobe. Jedan zvaničnik nakratko je napravio pometnju, jer je javio da je Pjongjang lansirao raketu. U zemljotresu je uništeno nekoliko kuća.

Zvaničnik u vazduhoplovnom birou u Osaki, pri ministarstvu saobraćaja, greškom je na adrese 87 aerodroma poslao imejl koji je unaprijed bio pripremljen za slučaj da Pjongjang lansira raketu, kako u posljednje vrijeme sve više preti da će učiniti.

Pogrešna poruka je povučena poslije šest minuta, ali je najmanje jedan domaći let odložen zbog ove greške, saopštilo je ministarstvo.

Na velike tenzije u regionu zbog pretnji iz Pjongjanga, zbog kojih je Japan u punoj pripravnosti, ukazuje i slična omaška zvaničnika u Jokohami koji su u srijedu na naloge 40.000 pratilaca na Tviteru poslali isto, pogrešno obaveštenje da je Sjeverna Koreja lansirala raketu.

Prema navodima japanske meteorološke agencije, nakon jutrošnjeg potresa od 6,3 stepeni Rihterove skale, koji se dogodio blizu ostrva Avaji, jugozapadno od grada Kobea, nema opasnosti od pojave cunamija.

Lokalni željeznički saobraćaj je obustavljen radi bezbjednosnih provjera, a aerodrom Kansai u zalivu Osaka privremeno je zatvoren, javili su japanski mediji, a prenijela agencija Frans pres.

Ovo je najjači zemljotres koji se dogodio u zapadnoj prefekturi Hjogo od 1995. godine, kada je potres od 7,2 stepeni unistio lučki grad Kobe i usmrtio više od 6.000 ljudi.

Japan je poznat kao veoma trusno područje koje vrlo često pogađaju prilično jaki zemljotresi.

Podsjećamo, u potresu jačine 8,9 stepeni i cunamiju koji je nakon njega uslijedio, marta 2011. u ovoj zemlji stradalo je oko 19.000 ljudi.

Nuklearna elektrana Fukušima pretrpjela je tada znatna oštećenja, a radioaktivne materije su iz kompleksa dospjele u vodu, vazduh i tlo, zbog čega su desetine hiljada ljudi evakuisane iz područja oko nukelarke. Raseljeno je oko 125.000 porodica, a godine će biti potrebne za proces obnove i revitalizacije zemlje.

Galerija

Bonus video: