Prekinuto suđenje Mubaraku, proslijedili ga drugom sudu

U januaru je uvažena žalba na presudu kojom mu je određena doživotna kazna zatvora
0 komentar(a)
Mubarak, Foto: Reuters
Mubarak, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2013. 10:27h

Predsjedavajući sudija u procesu protiv Hosnija Mubaraka prebacio je slučaj bivšeg egipatskog lidera na drugi sud, čime je ponovljeno suđenje prekinuto.

Sudija Mustafa Hasan Abdulah objavio je svoju odluku na početku ponovljenog suđenja na Policijskoj akademiji u predgrađu Kaira, gdje je 84-godišnji bivši predsjednik jutros prebačen helikopterom.

Kako je prenio Rojters, sudija je saopštio da je odlučio da proslijedi slučaj Apelacionom sudu u Kairu, pošto on - kako je rekao - osjeća "nelagodu" kad je riječ o razmatranju Mubarakovog slučaja.

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak stigao je jutros u sud u Kairu gdje je počelo novo suđenje.

U januaru je uvažena žalba na presudu kojom mu je određena doživotna kazna zatvora.

Egipatska televizija prikazala je snimak na kom se vidi kako Mubaraka iz ambulantnog vozila iznose na nosilima i unose u Policijsku akademiju u Kairu, gdje se suđenje održava, javila je agencija Frans pres.

Zvanična novinska agencija MENA javila je da je bivši šef države najpre helikopterom prevezen iz vojne bolnice.

U sudnicu su na ponovljeno suđenje stigli i njegovi sinovi Gamal i Ala, kao i bivši šef bezbjednosne službe Habib al-Adli.

Nekolicina Mubarakovih pristalica okupila se ispred zgrade suda, držeći postere bivšeg lidera, dok zgradu obezbjeđuje daleko veći broj pripadnika snaga bezbjednosti.

Mubarak je prošlog juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer nije uspio da spriječi ubistvo oko 900 demonstranata na protestima 2011. godine, u kojima je okončana njegova vladavina duga 29 godina.

Bonus video: