Keri: Pjongjang bi napravio ogromnu grešku kad bi izvršio raketnu probu

Američki državni sekretar je danas u Seulu kazao da SAD i njegov azijski saveznik J.Koreja neće prihvatiti S.Koreju kao nuklearnu silu
5 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2013. 14:27h

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je danas Sjevernu Koreju, na početku svoje posjete Seulu, da ne pokuša da izvrši raketnu probu i rekao da bi to bila "ogromna greška".

Ovo je Kerijeva prva posjeta Aziji otkad je postao državni sekretar i planirana je ranije, mada se sada podudara sa porastom tenzija na Korejskom poluostrvu zbog prijetnji Sjeverne Koreje.

Keri u okviru azijske turneje planira da posjeti i Kinu i Japan u nastojanju da smanji tenzije u regionu, jer se strahuje da bi Pjongjang mogao da lansira raketu 15. aprila, kada Sjeverna Koreja slavi 101. rodjendan Kim Il Sunga, preminulog osnivača zemlje.

Južna Koreja je u visokom stepenu pripravnosti zbog naznaka da se Sjeverna Koreja sprema za probu balističkih raketa.

Keri je rekao danas da SAD i njegov azijski saveznik Južna Koreja neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i ocijenio sjevernokorejsku retoriku kao "neprihvatljivu".

"Ako bi Kim Džong Un odlučio da lansira raketu bilo preko Japanskog mora ili u drugom pravcu on bi izabrao da namjerno ignoriše cjelokupnu međunarodnu zajednicu.

Keri sa južnokorejskom predsjednicom Park Geun Hje u Seulu (Foto: Beta/AP)

To bi bila ogromna greška jer bi time još više izolovao svoju zemlju", rekao je državni sekretar SAD.

On je još jednom pozvao Kinu da utiče na Sjevernu Koreju.

"Kina ima ogroman potencijal da promijeni nešto po ovom pitanju", rekao je Keri. On je rekao da se SAD slažu sa Seulom koji želi da izgradi međusobno povjerenje s Pjongjangom.

Tokom izborne kampanje nova južnokorejska predsjednica Park Geun Hje se distancirala od tvrdog stava njenog prethodnika prema Sjeveru, koji je i prekinuo humanitarnu pomoć Pjongjangu.

Galerija

Bonus video: