Imigranti protestuju širom SAD i traže državljanstvo

Demostranti su se okupili u Njujorku, Vašingtonu, San Francisku, Atlanti i brojnim drugim gradovima širom zemlje s namjerom da izvrše pritisak na Kongres
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 15:02h

Na desetine hiljada demonstranata okupilo se širom SAD u koordiniranim protestima sa zahtjevom za dobijanje američkog državljanstva za milione imigranata.

Demostranti su se okupili u Njujorku, Vašingtonu, San Francisku, Atlanti i brojnim drugim gradovima širom zemlje s namjerom da izvrše pritisak na Kongres čiji senatori razmatraju predlog o reformi imigracionog zakona.

Poslanici očekuje da će uskoro zaživjeti zakon koji će utrti put za legalizaciju statusa imigranata koji godinama žive u SAD s privremenim ličnim dokumentima ili bez njih.

Većina od, kako se procjenjuje, 11 miliona imigranata bez regulisanog statusa u SAD-u su pripadnici hispano populacije, a članovi Republikanske stranke su priznali da moraju da podrže neku vrstu dogovora o zakonu o imigrantima, ukoliko žele da osvoje više glasova od populacije čiji je maternji jezik španski, navode analitičari.

Pritisak za reformu imigracione politike uslijedili su poslije predsjedničkih izbora u kojima su hispano glasači velikom većinom podržali Baraka Obamu kao predsjedničkog kandidata kao i ostale demokratske kandidate, navodi BBC.

Galerija

Bonus video: