Obamin budžet smanjuje deficit i pogađa bogataše

Predlog budžeta od 3,77 biliona dolara za fiskalnu godinu 2014., kombinuje smanjenja socijalnih davanja za penzionere čemu se protive demokrate, s povećanjem poreza na bogatstvo čemu se protive republikanci
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 19:29h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas da njegov predlog budžeta nudi fiskalni put ka smanjenju deficita i otvaranju novih radnih mjesta pa je pozvao republikanske poslanike da ga podrže.

U izjavi sa travnjaka Bijele kuće, Obama je istakao da je predlogom uvažio više od polovine zahtjeva republikanaca za smanjenjem godišnjeg budžetskog manjka i dodao da je sada potrebna korjenita reforma američkog poreskog sistema.

Predsjednik SAD-a je najavio da će njegov predlog povećati budžetske prihode tako što će eliminisati rupe u poreskom sistemu koje su išle na ruku bogatima, čemu se republikanci protive.

"Ako stvarno želite smanjenje budžetskog manjka, tada nema nikakva razloga da te rupe u zakonu ostanu", istakao je.

Predlog budžeta od 3,77 biliona dolara za fiskalnu godinu 2014. (koja počinje 1. oktobra), kombinuje smanjenja socijalnih davanja za penzionere čemu se protive demokrate, s povećanjem poreza na bogatstvo čemu se protive republikanci, kako bi se ostvarile uštede koje žele obje stranke.

Agencije javljaju da predlog budžeta ima malo izgleda za prolaz u Kongresu i da će najviše služiti kao pregovaračka osnova za postizanje budućeg dogovora s republikancima (koji imaju većinu u tom tijelu) oko smanjenja deficita.

Njime je predviđeno da oni koji zarađuju više od milion dolara godišnje plaćaju porez na prihod od najmanje 30 posto. To povećanje, zajedno sa smanjenjem rashoda, smanjiće budžetski manjak na 2,8 posto BDP-a do 2016. i na 1,7 posto do 2023., kažu visoki zvaničnici iz Obamine administracije.

Odbor za budžet Kongresa predvidio je u februaru da će ovogodišnji deficit iznositi 5,3 posto BDP-a SAD.

Budžetom je predviđeno dramatično povećanje sredstava za "čiste energije", vladine subvencije za automobile na električni pogon, elektrane na vjetar i ostale "zelene" tehnologije.

To će se povećanje finansirati kroz ukidanje ili smanjenje poreza i subvencija naftnoj, gasnoj i rudarskoj industriji.

Sveukupno, budžetom je predviđeno 40-postotno povećanje izdvajanja za "čiste tehnologije", što je jedno od najvećih povećanja po stavkama u predlogu budžeta kojim se inače režu sredstva za različite namjene, od zaštite okoline do penzija.

I Pentagon je danas predložio budžet za fiskalnu 2014. od 526,6 milijardi dolara kojim se predviđa zatvaranje vojnih baza, otkazivanje programa i niže povećanje plata od planiranog. Ipak, on je 52 milijarde veći od limita određenog zakonom, što znači da će se ministarstvo odbrane naći u još jednoj finansijski nestabilnoj godini.

Budžetom Pentagona od Kongresa se traži da odobri niz politički osjetljivih rezova, uključujući novi krug zatvaranja vojnih baza, povećanje zdravstvenih doprinosa i sporiji rast plata.

Iako pokušava da smanji troškove u postojećem oskudnom poreskom okruženju, budžetom Pentagona nastaviće se finansiranje prioritetnih programa i inicijativa, poput azijsko-pacifičke strategije objavljene prošle godine.

Galerija

Bonus video: