Ne bi da stradaju: Sjeverna Koreja pozvala strance da se evakuišu iz Južne Koreje

U saopštenju se traži od "svih organizacija, kompanija i turista da sačine planove evakuacije", prenose agencije
4 komentar(a)
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2013. 08:45h

Sjeverna Koreja je danas upozorila strance u Južnoj Koreji da razmotre evakuaciju iz te države, poručivši u najnovijoj eskalaciji prijetnji da stranci rizikuju ukoliko izbije rat.

"U slučaju rata mi ne želimo da stranci koji žive u Južnoj Koreji budu povrijeđeni", kaže se u saopštenju koje je iz Pjongjanga uputio Komitet za mir u Aziji i Pacifiku.

U saopštenju se traži od "svih organizacija, kompanija i turista da sačine planove evakuacije", prenose agencije.

Sjeverna Koreja danas je povukla svih svojih 53 hiljade radnika iz industrijske zone Kaesong jedine spone vezivanja s Južnom Korejom na Korejskom poluostrvu i obustavila proizvodnju.

Analitičari smatraju da je direktni napad na Seul malo vjerovatan.

Današnje upozorenje Komiteta za mir u Aziji i Pacifiku je slično ranijim prijetnjama koje posmatrači tumače kao pokušaj da se podigne uznemirenost u drugim državama svijeta.

Stručnjaci smatraju da učestala sjeverokorejska proricanja "sudnjeg dana imaju za cilj da obezbijede promjene politike u Seulu i Vašingtonu prema Sjeveru i osnaže predstavu u narodu o njihovom mladom vođi Kim Džong Unu.

Prošle sedmice Sjeverna Koreja je saopštila stranim diplomatama u Pjongjangu da neće biti u stanju da im garantuje bezbjednost od srijede.

Poslednjih nedjelja vlada velika napetost između Sjeverne i Južne Koreje, a vojska Sjevera je upozorila i da je ovlašćena da napadne SAD.

Pjongjang je iritiran sankcijama Ujedinjenih nacija pooštrenih zbog treće nuklearne probe u februaru i održavanja zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje koje smatra pripremama za invaziju.

Bonus video: