Izraelski ministar za ultimatum Iranu

Iran odugovlači u nuklearnim pregovorima i međunarodna zajednica treba Iranu da postavi ultimatum, poručio izraelski ministar za strateške poslove Juval Stajnic
2 komentar(a)
Juval Stajnic, Foto: Haretz.com
Juval Stajnic, Foto: Haretz.com
Ažurirano: 07.04.2013. 19:02h

Juval Stajnic, izraelski ministar za strateške poslove pozvao je međunarodnu zajednicu da postavi ultimatum Iranu od "nekoliko nedjelja ili mjesec dana" da prestane da obogaćuje uranijum ili da se suoči sa mogućim vojnim udarom.

Stajnic je za izraelski vojni radio ocijenio da najnovija runda nuklearnih pregovora između Irana i svjetskih sila, koja se završila bez dogovora, pokazuje da Islamska Republika odugovlači.

"Iranci igraju igre i smiju se čitavim putem do bombe. Vrijeme je da im se predstavi vojna prijetnja ili neka vrsta crvene linije, jednoglasni ultimatum čitavog svijeta (koji mora da se ispoštuje) od SAD i Zapada", rekao je Stajnic.

On je istakao da bi međunarodna zajednica trebalo da da Teheranu nekoliko nedjelja ili mjesec dana da prestane da obogaćuje uranijum, ali nije ulazio u detalje mogućih posljedica, ako se to ne ispuni.

Stajnic, koji je zadužen i za obavještajne agencije, rekao je da Iran napreduje u obogaćivanju uranijuma i mora sada biti zaustavljen.

Nakon dva dana pregovora u Kazahstanu, glavni pregovarač Ketrin Ešton, šef diplomatije Evropske unije, rekla je da su strane još veoma udaljene, prenose svjetske agencije.

Izrael, koji se inače smatra jedinom nuklearnom silom na Bliskom istoku, ne isključuje preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja.

Iran, međutim, tvrdi da je cilj razvoja nuklearnog programa proizvodnja električne energije.

Bonus video: