Masovni napad Anonimusa na Izrael

Izrael se trenutno nalazi pod masovnim hakerskim napadom, ali je za sada uspio da minimalizuje štetu zahvaljujući boljoj pripremi nego u slučaju sličnog napada prije godinu dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 16:55h

Izrael je trenutno meta masovnog hakerskog napada, ali je za sada uspio da minimalizuje štetu zahvaljujući boljoj pripremi nego u slučaju sličnog napada prije godinu dana, rekao je danas jedan od najuglednijih informatičkih stručnjaka u ovoj zemlji.

Grupa informatičkih pirata Anonimus najavila je u subotu veliki napad na izraelske internet stranice s ciljem da "izbriše Izraela iz sajber prostora", u znak solidarnosti s palestinskim narodom.

Međutim, danas prijepodne šteta je bila "manje više neznatna", kazao je na vojnom radiju profesor Jicak ben Israel, osnivač nacionalnog centra protiv sajber kriminala pri kabinetu premijera Benjamina Netanjahua.

Napad je posebno usmjeren na internet stranice sajtova premijera, ministarstava odbrane i obrazovanja, kao i glavne državne kancelarije za statistiku, ali se čini da su sve te stranice i danas normalno funkcionisale.

"Anonimusi nemaju sposobnosti a nije im ni cilj da unište ključne infrastrukture u zemlji. Da je to slučaj, napad se ne bi najavljivao unaprijed", objasnio je Ben Israel, dodavši da grupa nastoji da ponovo pokrene raspravu o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Bolje smo pripremljeni nego prije godinu dana, kada se dogodio talas napada na berzu, avio kompaniju El Al kao i druge internet stranice. Ovog puta je napad masovniji i intenzivniji, ali smo bolje pripremljeni", naglasio je Ben Israel.

Po riječima Guija Mizrahija, koosnivača "Cyberije", konsultantske agencije za zaštitu podataka, izraelske internet stranice pod "ozbiljnim su napadom" već nekoliko dana.

Bonus video: