Južna Koreja: Očekujemo nove provokacije Pjongjanga

Dugo planirano testiranje biće izvršeno idućeg mjeseca kako Sjeverna Koreja ovaj američki potez ne bi pogrešno shvatila
3 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 17:07h

Južna Koreja je saopštila da je uskoro moguće očekivati nove provokacije Sjeverne Koreje, uključujući i testiranje rakete.

Predsjednička kancelarija u Seulu je navela da bi te provokacije mogle da se dogode oko srijede, do kada je Pjongjang dao rok stranim zemljama da zatraže pomoć u evakuaciji osoblja iz svojih ambasada.

"Temeljno se pripremamo za to, ostavljajući sve mogućnosti otvorene", izjavio je šef kancelarije za nacionalnu bezbjednost Kim Džang-su.

Kako je prenijela portparolka predsjedničke kancelarije Kim Haing, za sada nema nagovještaja "rata u punom obimu", prenijela je agencija Jonhap.

Japan će oboriti rakete koje se budu kretale ka njegovoj teritoriji

Japan će narediti svojim oružanim snagama da obore svaku raketu Sjeverne Koreje koja se bude kretala ka njihovoj teritoriji, objavila je japanska štampa.

Takvu naredbu bi u toku dana ili "za dan-dva" mogao da izda ministar odbrane Icunori Onodera, ali ona neće biti javno objavljena da se ne bi uznemirila javnost, navodi agencija Kjodo, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Prema toj naredbi, razarači opremljeni raketama za presretanje, bili bi razmješteni u Japanskom moru da bi mogli da presretnu sjevernokorejsku raketu, prenijela je agencija AFP.

"Ne postoji velika vjerovatnoća da će raketa biti usmjerena na Japan, ali smo utvrdili da bi trebalo da budemo spremni za slučaj nepredviđene situacije", izjavio je izvor iz vlade agenciji Kjodo.

Japansko ministarstvo odbrane je takvu naredbu u prošlosti izdavalo tri puta - u aprilu 2009. i u aprilu i decembru prošle godine, kada je Sjeverna Koreja lansirala satelit.

Zbog rastućih tenzija na Korejskom poluostrvu strane diplomate u Pjongjangu razmatraju evakuaciju iz Sjeverne Koreje zbog straha da ta zemlja priprema lansiranje rakete.

Bijela kuća je saopštila da neće biti iznenađena ako Sjeverna Koreja izvede još jedan raketni test, pošto je prethodno javljeno da je Pjongjang pomjerio dvije rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

Šef generalštaba vojske Južne Koreje odložio posjetu SAD

Načelnik generalštaba južnokorejske vojske Jung Seung-jo odložio je posjetu SAD, zbog rastućih tenzija sa Sjevernom Korejom, saopšteno je iz te zemlje.

Jung Seung-jo trebalo je da se 16. aprila u Vašingtonu sastane sa svojim američkim kolegom Martinom Dempsijem (Martin Dempsey). Ta posjeta je, međutim, odložena, pošto šef generalštaba južnokorejske vojske ne bi trebalo da bude van zemlje u trenutku kada Sjeverna Koreja sve više prijeti raketnim napadom, navedeno je u saopštenju Seula.

Sjeverna Koreja postavila je u petak na istočnu obalu još jednu raketu srednjeg dometa. Pjongjang je potom saopštio da poslije 10. aprila, u slučaju konflikta, ne može da garantuje bezbjednost diplomatskim predstavništvima u Sjevernoj Koreji.

Vjeruje se da rakete "musudan", koje su predstavljene tokom vojne parade 2010. godine, imaju domet od 3.000 kilometara i da bi mogle da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Pentagon odložio testiranje raketa

Zbog tenzija sa Sjevernom Korejom, Pentagon je odlučio da odloži testiranje interkontinentalnih balističkih projektila planirano za iduću nedjelju u Vandenberg Air Force bazi u Kaliforniji, potvrđeno je za AP.

Dugo planirano testiranje biće izvršeno idućeg mjeseca kako Sjeverna Koreja ovaj američki potez ne bi pogrešno shvatila i kako upravo to ne bi bio okidač za eskalaciju sukoba na Korejskom poluotoku.

Pomenuto testiranje nije dio zajedničkih američkih i južnokorejskih vojnih vježbi na Korejskom poluosrtvu, koje su i potpirile sjevernokorejsku ljutnju te dovele do eskalacije prijetnji i ratoborne retorike.

Galerija

Bonus video: