Nelson Mendela pušten na kućno liječenje

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mendela danas je pušten iz bolnice, pošto mu se zdravstveno stanje poboljšalo, saopštile su vlasti te zemlje.
0 komentar(a)
Nelson Mendela, Foto: Soulculture.co.uk
Nelson Mendela, Foto: Soulculture.co.uk
Ažurirano: 06.04.2013. 14:41h

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mendela (94) je pušten na kućno liječenje, a u bolnicu je bio smješten zbog upale pluća, saopštila je kancelarija predsjednika Džejkoba Zume.

Mendela je primljen u bolnicu u Pretoriji 27. marta, treći put od decembra prošle godine, prenio je AP.

Zuma se u saopštenju zahvalio ljekarskom timu i osoblju bolnice koji su brinuli o Mendelinom zdravlju.

Mendeli je 1988, tokom boravka u zatvoru, dijagnostifikovan rani stadijum tuberkuloze i već dugo ima probleme s plućima. Takođe je liječen i od raka prostate i stomačnih bolesti.

Mendela je kao politički zatvorenik proveo 27 godina u zatvoru na ostrvu Roben i u drugim zatvorima zbog svojih nastojanja da ukine rsnu diskriminaciju i zbaci vladu bijele manjine u Južnoafričkoj Republici.

U javnosti se nije pojavljivao od jula 2010, kada je prisustvovao finalnoj utakmici Svjetskog kupa u fudbalu na stadionu u Sovetu, simbolu borbe protiv rasne nejednakosti.

Mandela je prvi demokratski izabrani predsjednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao tu funkciju od 1994 do 1999. godine. Mnogi ga smatraju ocem nacije zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. i mnogih drugih nagrada.

Bonus video: