Sjeverna Koreja predložila Rusiji da evakuiše ambasadu

Sjeverna Koreja je dvije rakete srednjeg dometa postavila na pokretne lansere i sakrila ih na istočnoj obali zemlje
22 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 19:52h

Sjeverna Koreja je predložila Rusiji da razmotri mogućnost evakuacije svoje ambasade u Pjongangu zbog zaoštravanja zategnutosti na Korejskom poluostrvu, saopštile su danas ruske diplomate."Predstavnik sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova predložio je danas da Rusija razmotri pitanje evakuacije zaposlenih u ruskoj ambasadi", rekao je portparol ambasade, prenose agencije.Ruska strana je, prema njegovim riječima, taj predlog primila "k znanju" i nastavlja da radi normalno.Iz ruske ambasade je saopšteno da je isti predlog upućen i drugim diplomatskim misijama u Sjevernoj Koreji.

Dvije rakete spremne za lansiranje

Sjeverna Koreja je pomjerila danas dvije rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu što joj, po nekim mišljenjima, omogućava da značajnije dobace, ali ne i da dosegne američku obalu. Južna Koreja je spremna da povuče svoje radnike iz industrijskog kompleksa Kesong kojim upravlja zajedno sa sjevernim susjedom. Iz SAD stižu sve oštriji tonovi, a američka javnost podržava eventualnu vojnu pomoć američkom savezniku – Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja je dvije rakete srednjeg dometa postavila na pokretne lansere i sakrila ih na istočnoj obali zemlje, javila je južnokorejska agencija Jonhap citirajući obavještajne izvore u Seulu. Izvještaj nije moguće potvrditi, ali je možda ovaj korak usmjeren ka demonstriranju prijetnje Pjongjanga ili Japanu ili američkim bazama na Guamu.

Sjeverna Koreja je prijetila da će raketirati baze SAD na ostrvu Guam u Pacifiku, ukoliko ih Amerika napadne.

"Ranije ove nedjelje Sjever je prebacio dvije rakete "Musudan" vozom i postavio ih na pokretne lansere", citirala je agencija vojnog zvaničnika Južne Koreje.

Ministarstvo vojske u Seulu nije željelo da komentariše izvještaj Jonhapa, prenio je Rojters. Južnokorejski mediji su juče objavili nepotvrđene izvještaje da je Sjever prebacio jednu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu, iako nije bilo potpuno jasno o kom tipu rakete je riječ. Spekulisalo se da se možda radi o dvije vrste raketa od kojih se ni za jednu pouzdano ne zna da li je isprobana.

Jedna je takozvana raketa "Musudan", za koju ministarstvo odbrane Južne Koreje kaže da ima domet od 3.000 kilometara. Druga ima šifru KN-08 i za nju se vjeruje da je interkontinentalna balistička raketa, koja je takođe neisprobana.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je reklo da ne vjeruje da je na istok prebačena raketa KN-08. Južnokorejski ministar odbrane Kin Kvan-Jin izjavio je juče da bi prebačena raketa mogla da dosegne "značajnu daljinu", ali ne i američko kopno. Kim je poslanicima rekao da bi svrha ove rakete mogla da bude probno testiranje ili vojna vježba.

Sjeverna Koreja je polako i stalno poboljšavala svoje raketne sposobnosti posljednjih godina i američki zvaničnici sada kažu da njene rakete možda mogu da pogode teritorije SAD, uključujući Guam, Aljasku i Havaje. Neki stručnjaci, međutim, kažu da je takvo mišljenje alarmantno. Nema podataka takođe da je, kažu stručnjaci, Sjeverna Koreja isprobala kompleksni proces smanjenja nuklearne bombe koja bi mogla da bude stavljena na raketu dugog dometa, kakve već godinama imaju SAD, Rusija, Kina.

Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da ima domet i od 4.000 kilometara, odnosno mogla bi da dosegne do ostva Guam na Pacifiku, gdje se nalaze američke vojne baze.

Neimenovani južnokorejski zvaničnik, kako navodi Jonhap, rekao je da Pjongjan spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač sjevernokorejskog komunističkog režima koji je umro 1994. godine.

Sjeverna Koreja, podstaknuta novim sankcijama Ujedinjenih nacija i vojnim vježbama Južne Koreje i SAD, uputila je niz prijetnji o mogućem nuklearnom ratu proteklih sedmica. Juče je sjevernokorejska vojska saopštila da je dobila konačno odobrenje za vojnu akciju protiv SAD u kojoj će vjerovatno biti upotrijebljeno nuklearno oružje.

Južna Koreja spremna da povuče radnike iz Kesonga

"Mi smo spremni da evakuišemo južnokorejske radnike zbog njihove bezbjednosti kada situacija to bude nalagala", rekao je ministar Rjo Kil-je, dodajući da je u fabrici ostalo 608 radnika iz Južne Koreje, pošto su se 253 radnika vratila kući.

On je kazao da Seul za sada ne planira povlačenje radnika iz fabrike, koja je posljednje što vezuje Sjevernu i Južnu Koreju i apelovao na Pjongjang da otvori fabrički kompleks.

Južnokorejske kompanije su uložile oko 500 miliona dolara u fabrički kompleks od kada je otvoren 2000. godine.

Sjeverna Koreja je u srijedu zabranila Južnokorejcima da uđu u Kesong, a u četvrtak je zaprijetila da će povući sve svoje radnike i zatvoriti čitav kompleks. Ona je danas zatvorila kompleks zbog praznika, saopštili su zvaničnici, prenose agencije. Oko 53.000 Sjevernokrejaca koji rade u 123 južnokorejske kompanije u zajedničkoj industrijskoj zoni Kesong, koja se nalazi na teritoriji Sjeverne Koreje, 10 kilometara od granice sa Južnom Korejom, danas ne rade zbog praznika.

Amerikanci za pomoć Južnoj Koreji u slučaju napada

Američki zvaničnici su rekli da Obamina administracija koja je vojnim potezima htjela da pošalje poruku Sjevernoj Koreji i saveznicima SAD da uzimaju pretnje Pjongjanga ozbiljno, planira da promeni brzinu i smanji ton javnih saopštenja o zajedničkim vojnim vježbama sa Seulom.

Američke poruke, koje su uključivale i prelete stelt bombardera B-2 preko Korejskog poluostrva i saopštenje o instaliranju novog protivraketnog sistema na Guamu i Aljasci, imale su za cilj da uvjere Južnu Koreju i Japan da će ih SAD podržati u krizi, rekao je zvaničnik.

Američka vojska instaliraće protivraketni odbrambeni sistem "Terminal High Altitude Area Defense" (THAAD) u sljedećih nekoliko nedjelja kao 'mjeru predostrožnosti' za 'jačanje regionalne odbrane protiv prijetnje sjevernokorejskih balističkih projektila', saopštio je Pentagon.

THAAD je američki vojni sistem velikog dometa, koji presreće nadolazeće bojeve glave što dalje od branjenog područja i, ako je moguće, i izvan zemljinog atmosferskog pojasa. THAAD-ove rakete obaraju projektile kratkog i srednjeg dometa (IRBM), koji mogu da pogode mete udaljene i do 5.630 kilometara. Rakete THAAD-a nemaju bojeve glave, već djeluju na principu kinetičke energije. THAAD je dizajniran za obaranje raketa "Scud" i sličnih projektila, uz ograničenu sposobnost djelovanja protiv interkontinentalnih raketa. Jedan THAAD-ov sistem košta oko 800 miliona dolara.

Rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koju je sprovela agencija „Galup“ pokazali su da većina Amerikanaca smatra da SAD treba da pruže pomoć Južnoj Koreji ako je Sjeverna Koreja napadne.

Pedeset pet odsto anketiranih misli da SAD treba da pomognu Seulu, a 34 odsto se ne slaže sa tim, dok su ostali neopredijeljeni, prenosi AFP.

Pjongjang predložio Rusiji evakuaciju ambasade

Sjeverna Koreja predložila je danas Rusiji da razmotri evakuaciju ambasade u Pjongjangu, izjavio je portparol ruske ambasade Denis Samsonov.

"Jedan predstavnik sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova predložio je 5. aprila ruskoj strani da razmotri pitanje evakuacije saradnika ruske ambasade", precizirao je Samsonov.

On je dodao da je Rusija dobila taj predlog "kao i ostale ambasade u Pjongjangu s obzirom na pogoršanje situacije na Korejskom poluostrvu".

"Za sada smo u procesu donošenja odluke", rekao je Samsonov, dodajući da se "ne dešava ništa vanredno" i da "ambasada radi normalno".

Samsonov takođe kaže da je "situacija u ovom trenutku apsolutno mirna u Pjongjangu" i da "nema tenzija".

Galerija

Bonus video: