Opet kvar na sistemu za hlađenje u centrali Fukušima jedan

Centrala se polako stavlja van funkcije, ali se problemi i dalje povremeno javljaju
0 komentar(a)
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Japan fukušima, Foto: Ibtimes.com
Ažurirano: 05.04.2013. 08:11h

U nuklearnoj centrali Fukušima jedan, jutros je otkazao sistem za hlađenje bazena za skladištenje šipki nuklearnog goriva, saopštilo je regulatorno tijelo koje nadzire centralu, teško havarisanu prije dvije godine.

Kako se u saopštenju navodi, nema neposredne opasnosti po okolinu. To je drugi takav incident ovog mjeseca u Fukušimi jedan, koja je 11. marta 2011. godine stradala uslijed divovskog cunamija, što se pretvorilo u najgoru mirnodopsku nuklearnu katastrofu na svijetu poslije one u Černobilu 1986.

Portparol Nuklearne regulatorne agencije Japana rekao je da se alarm u centrali oglasio jutros po lokalnom vremenu i da je poticao iz trećeg reaktora. Uzrok kvara se još utvrđuje.

Portparol uprave centrale je rekao da sistem za hlađenje može biti isključen dvije nedjelje prije nego što temerature u reaktoru dostignu opasan nivo.

U Fukušimi jedan su poslije udara cunamija otkazali sistemi za hlađenje reaktora, usled čega se nekoliko od njih istopilo, što je dovelo do oslobađanja radijacije.

Centrala se polako stavlja van funkcije, ali se problemi i dalje povremeno javljaju.

Prošlog mjeseca došlo je do nestanka struje, pa sistem za hlađenje nije radio dva dana.

Bonus video: