Japanska borba za inflaciju

Nadležni u Japanu se trude da povećaju inflaciju sa negativne na barem dva odsto godišnje. Preduzimaju se mjere za obuzdavanje pada cijena. Berzanski indeksi porasli čim je opala vrijednost jena
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 10:50h

Japan drastično mijenja monetarnu politiku u nastojanju da zauzda hroničnu deflaciju i da svoju ekonomiju, treću najveću na svijetu, izvuče iz recesije.

Povinujući se zahtjevima premijera Šinza Abea, Banka Japana je saopštila da će udvostručiti količinu novca u opticaju i nastojati da u borbi sa deflacijom "što je moguće prije" poveća stopu inflacije na dva odsto.

Centralna banka je navela da pokreće "novu fazu monetarnih olakšica, kako u smislu kvantiteta, tako i u smislu kvaliteta" koja će "drastično izmijeniti očekivanja tržišta i ekonomskih subjekata".

Finansijska tržišta su na ovakve vijesti reagovale sa olakšanjem. Vrijednost japanske valute je poslije saopštenja opala sa 92,8 jena za dolar na 94,95 jena za dolar.

Berzanski indeks Nikei je porastao za 2,2 odsto, pri čemu je bio u negativnoj vrijednosti.

Novi guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda obećao je da će se do planirane inflacije od dva odsto stići u iduće dvije godine.

Premijer Šinzo Abe je zatražio da se Japan otrese deflacije koja podriva investiranje i ekonomski rast.

Kako bi se ekonomija dodatno podstakla, Vlada u Tokiju je povećala javnu potrošnju radi podsticanja potražnje i obećala reforme za dugoročno jačanje konkurentnosti privrede.

Abeova vlada je stupila na dužnost krajem prošle godine.

Japan ima problem sa deflacijom već 15 godina. Uzrokom se smatra tendencije potrošača da ne kupuju odmah, već da čekaju pad cijena na tržištu.

Stanovništvo Japana je sve starije i sve malobrojnije, a sa slabim očekivanjem tražnje, kompanije se teže odlučuju da investiraju i zapošljavaju, što cene vuče nadole.

Bonus video: