Obama se u znak solidarnosti odriče dijela plate

Predsjednik SAD je odlučio da se solidariše sa vladinim službenicima na čija primanja će direktno uticati plan za smanjenje rashoda za 85 milijardi dolara
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 08:55h

Američki predsjednik Barak Obama odlučio je da se odrekne pet odsto svoje plate u znak solidarnosti s državnim službenicima koji će biti pogođeni smanjenjem budžetskih rashoda.

Pet odsto godišnje predsjedničke plate od 400.000 dolara iznosi 20.000 dolara, a novac će biti vraćen u državnu blagajnu.

"Plata predsjednika, kao i članova Kongresa, određena je zakonom i ne može da se mijenja", rekao je Obamin portparol Džej Karni. Ipak, kako je naveo, predsjednik je odlučio da se solidariše sa vladinim službenicima na čija primanja će direktno uticati plan za smanjenje rashoda za 85 milijardi dolara.

Obama nije prvi američki predsjednik koji se odriče dijela svojih primanja. Džon F. Kenedi je svoju platu namijenio dobrotvornim organizacijama, dok je Džordž Vašington želio da se u potpunosti odrekne predsjedničke plate, ali je Kongres tada odlučio da za predsjednika iz budžeta treba da se odvoji 25.000 dolara.

Obamina odluka, o kojoj je prvi izvijestio Njujork tajms, neće uticati na druge predsjedničke privilegije: kuće s brojnim osobljem, limuzine, helikoptere i avione "boing 747".

Galerija

Bonus video: