Gutereš: Od Rohindža sam čuo nezamislive opise ubistava i silovanja

Na konferenciji za medije prvi čovjek UN je naveo da izbjeglice žive u užasnim uslovima u kampovima, ali je pohvalio vladu Bangladeša za odnos prema izbjeglicama
0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.07.2018. 15:35h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je od pripadnika muslimanske manjine Rohindža, izbjeglih pred nasiljem iz Mjanmara u Bangladeš, čuo "nezamislive opise ubistava i silovanja".

Poslije posjete izbjegličkim kampovima u mjestu Koks Bazar u Bangladešu, Gutereš je danas napisao na Tviteru da stotine hiljada Rohindža koje su tamo pronašle skrovište, žele "pravdu i bezbjedan povratak kući".

On je otišao u Bangladeš kako bi se sastao s izbjeglicama koje traže zaštitu od Ujedinjenih nacija zbog masovnog kršenja njihovih ljudskih prava u Mjanmaru.

Na konferenciji za medije prvi čovjek UN je naveo da izbjeglice žive u užasnim uslovima u kampovima, ali je pohvalio vladu Bangladeša za odnos prema izbjeglicama.

"Nemoguće je posjetiti ove kampove, a da nam srce ne bude slomljeno. Ovo je vjerovatno jedna od najtragičnijih priča povezanih sa sistematskim kršenjem ljudskih prava", kazao je Gutereš.

Oko 700.000 Rohindža izbjeglo je iz Mjanmara od 25. avgusta kada su pobunjenici iz njihovih redova izveli seriju napada na oko 30 objekata bezbjednosnih snaga. Odgovor snaga Mjanmara koji je uslijedio zvaničnici UN i SAD opisuju kao "etničko čišćenje" i optužuju pripadnike vladinih snaga za ubistva, silovanja, mučenja i spaljivanja kuća pripadnika muslimanske manjine.

Bonus video: