Američki gradić uveo obavezu posjedovanja oružja

Kriminal dosije Nelsona, koji ima samo jednog policajca, sastoji se uglavnom od sitnih krađa
4 komentar(a)
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2013. 11:35h

Jedan mali grad u američkoj državi Džordžiji je donio propis kojim od svakog domaćinstva zahtijeva da posjeduju oružje, da bi se spriječio rast kriminala.

Američki sajt Njuzmaks objavio je danas da je Gradskog vijeće Nelsona jednoglasno noćas donijelo tu odluku koja je, međutim, simbolična jer nije predviđena kazna za prekršioce koji ne kupe oružje.

Član Gradskog vijeća Duejn Kronik, predlagač te mjere, kaže da je novi propis izraz podrške opstanku prava na posjedovanje oružja u SAD i, istovremeno, poruka potencijalnim kriminalcima.

Propis je donijet usred debate o zakonima o oružju u Sjedinjenim Američkim Državama poslije decembarskog oružanog napada sa 26 žrtava u jednoj osnovnoj školi u Konektikatu.

Propis gradića Nelsona se izričito ne odnosi na osuđene kriminalce, stanovnike sa fizičkim i mentalnim teškoćama i na one koji imaju "prigovor savjesti" na posjedovanje vatrenog oružja, rekao je Kronik.

Kriminal dosije Nelsona, koji ima samo jednog policajca, sastoji se uglavnom od sitnih krađa, rekao je Kronik. U tom gradiću, 80 kilometara sjeverno od Atlante, živi 1.300 ljudi.

Slični propisi o oružju su prošlog mjeseca predloženi, ali odbijeni u dva mala grada u američkoj državi Mejn.

Bonus video: