Obrador podržava pregovore o promjeni NAFTA sporazuma, zahvalio Trampu

Lopez Obrador je za meksičku televiziju izjavio da će poštovati sadašnji tim pregovarača i da će im omogućiti da predstavljaju Meksiko do 1. decembra, kada on treba da stupi na dužnost predsjednika
52 pregleda 1 komentar(a)
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Reuters
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2018. 15:50h

Novoizabrani ljevičarski predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je danas da podržava pregovore sa SAD i Kanadom o promjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Ti pregovori su prekinuti zbog zahtjeva administracije predsjednika SAD Donalda Trampa za veće učešće američke robe u trgovini i za uvođenje "klauzule o vremenskom ograničenju" u Sporazum iz 1994. godine.

Klauzula bi podrazumijevala automatsko okončanje Sporazuma poslije pet godina u slučaju da ne bude obnovljen.

Lopez Obrador, koji je juče ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima, rekao je da će predložiti da njegov tim stručnjaka bude uključen u pregovore, i dodao da će taj predlog sjutra iznijeti predsjedniku Enrikeu Penji Nijetu, prenosi Asošiejted pres.

On je danas za meksičku televiziju izjavio da će poštovati sadašnji tim pregovarača i da će im omogućiti da predstavljaju Meksiko do 1. decembra, kada on treba da stupi na dužnost predsjednika.

Lopez Obrador je dodao da želi da ima informacije o toku pregovora i da želi da "pomogne koliko god može".

On je zahvalio Trampu na čestitki koju mu je predsjednik SAD uputio povodom pobjede na izborima i naveo da je ta poruka bila "puna poštovanja".

"Želimo da u odnosima s vladom SAD postoji uzajamno poštovanje. Mi nikada nećemo izraziti nepoštovanje prema američkoj vladi, jer želimo da oni nas poštuju. Svjesni smo potrebe da održimo dobre odnose sa SAD", kazao je Lopez Obrador.

Bonus video: