Južna Koreja obećala žestok odgovor na provokacije Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja saopštila je u subotu da se nalazi u "stanju rata" s Južnom Korejom, što je posljednja u nizu ratobornih izjava koje lansira Kim Džong Un
1 komentar(a)
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2013. 07:54h

Južna Koreja najavila je da će "žestoko odgovoriti" na provokacije Severne Koreje i to uz podršku SAD, koje su danas uputile borbene avione "F-22" u okviru zajedničkih vojnih vježbi.

Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje razgovarala je s predstavnicima ministarstva odbrane.

"Mislim da treba da žestoko i odmah odgovorimo bez političkog pregovaranja, ako Sjeverne Koreja bude provocirala naš narod", rekla je predsjednica.

Američka vojska je u Južnu Koreju radi zajedničkih vojnih vježbi poslala stelt borbene avione "F-22" (nevidljive na radaru), što bi, kako ocjenjuje list Vol strit džurnal (Wall Street Journal), trebalo da istakne pojačane vojne kapacitet kako bi se Pjongjang odvratio od provokacija.

Najnapredniji borbeni lovci na svijetu, F-22 Raptori, poslati su u Osanu, najveću američku vzdušnu bazu u Južnoj Koreji, i biće podrška američko-južnokorejskim vojnim manevrima, saopštila je američka vojna komanda u Južnoj Koreji koja je tom prilikom pozvala Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.

"Sjeverna Koreja neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji", navodi se u istom saopštenju. U saopštenju se ne navodi koliko je borbenih aviona poslato u Južnu Koreju iz vazdušne baze u Okinavi (Japan). Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene vazdušnih snaga između baza u Zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Napetosti na Korejskom poluostrvu rastu od februara kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorišući upozorenja svog saveznika Kine.

Sjeverna Koreja saopštila je u subotu da se nalazi u "stanju rata" s Južnom Korejom, što je posljednja u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider u Pjongjangu Kim Džong Un.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili sjevernokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije.

"Svi poslovi s Južnom Korejom biće obavljani u skladu s ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja", navodi se u saopštenju.

Korejski rat, koji je vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo Korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

Sjeverna Koreja je početkom marta saopštila da će poništiti prekid vatre iz 1953, kojim je okončan Korejski rat.

Ambasada Tajlanda se priprema za brzu evakuaciju građana

Ambasada Tajlanda u Južnoj Koreji saopštila je danas da priprema plan za brzu evakuaciju svojih građana iz te zemlje u slučaju eskalacije situacije na korejskom poluostrvu.

Plan predviđa uspostavljanje privremenih skloništa, raspoređivanje letova i brodova za prevoz Tajlanđana do Japana, ako dođe do pogoršavanja situacije, izjavio je tajlandski ministar za rad Padermčai Sas.

Prema njegovim rijeccima, ambasada je naredila prikupljanje informacije o broju Tajlanđana u Južnoj Koreji, gdje pretežno rade po ugovoru. Procjenjuje se da u Južnoj Koreji ima oko 44.000 Tajlanđana.

Bonus video: