"CRVENA" AFRIKA

Kina prednjači u trci za afričko tržište

Očekuje se da će Afrika za pet godina postati najveći trgovinski partner Pekinga. Kinezi poručuju da njihov novac ne prati miješanje u unutrašnje stvari afričkih zemalja
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2013. 09:26h

Predsjednik Kine završava afričku turneju, koja je opet pokazala da je, u ekonomskom nadmetanju za crni kontinent, Kina nadmašila i Ameriku i druge zapadne zemlje. Ne samo da se trgovinska razmjena višestruko uvećava, već Peking tamo investira i veliki novac. Procjenjuje se da će za pet godina Afirka postati najveći kinseki trgovinski partner.

Trećina stanovnika Afrike, poslije godina ratova, bolesti i gladi, još živi u siromaštvu, ali se za tržišta afričkih zemalja, sa ogromnim prirodnim bogatstvom i spremna na promjene, otimaju svjetske ekonomske sile.

Ipak, Amerika i zapadne zemlje ne mogu da se nose sa kineskim naletom. Stručnjaci kažu da je smjena na prvom mjestu po ekonomskom i političkom uticaju u Africi jedna od najdramatičnijih geopolitičkih promjena od raspada SSSR-a.

Analitičar iz Kenije Ali-kan Saču kaže da zapadne zemlje gledaju Afriku kroz humanitarne koncerte Boba Geldofa, kroz problem siromaštva, dok su Kina i druge zemlje u ekonomskom usponu krenule sa istog mjesta odakle mi sada krećemo.

Oko 2.000 kineskih kompanija radi u više od 50 afričkih zemalja. Kineske investicije su krajem pretprošle godine dostigle oko 15 milijardi dolara. Trgovinska razmjena premašila je 200 milijardi dolara i Kina očekuje da joj Afrika najkasnije za pet godina postane najveći partner. Kineski novac, objašnjavaju poznavaoci, ne prati miješanje u unutrašnje stvari, što je potvrdio i predsjednik Kine.

"U odnosima sa Afrikom sve zemlje treba da poštuju njeno dostojanstvo i nezavisnost. Kina nastavlja da pruža pomoć bez političkih uslovljanja", ističe predsjednik Kine Si Đinping.

To podrazumijeva i kineski kredit Africi od 20 milijardi dolara, stipendije za 18.000 afričkih studenta i obuku za više od 30.000 radnika. Iako afričkim zemljama mnogo znači i spremnost Kine da otvori svoje ogromno tržište za njihove proizvode, ima kritika da su Kini jedino važne afričke nafta i sirovine.

"Čak i tamo gdje ulažu u velike projekte, Kinezi nam ne prenose tehnologiju i znanje. To mora da se promijeni", napominje nigerijski analitičar Bismarke Revane.

Ali-kan Saču smatra da je problem sa Afrikom, što je suviše raznolika. "Moramo da utvrdimo šta hoćemo od Kine i onda da govorimo jednim glasom", ističe Saču.

Ono što, kažu, moraju sami da urade jeste i da se izbore sa korupcijom i smire političke rizike. Ali Afrika postaje sve zahtjevnija i za sklapanje posla, prepoznali su Kinezi, nije više dovoljno samo poslati poslovne ljude sa laptopovima.

Galerija