Ruski fotograf na piramidi u Gizi: Pogled sa "svjetskog čuda"

"Pokušali smo da ljepotu pejzaža ovjekovečimo fotografijama, da bi i drugi mogli da vide ovu veličanstvenu panoramu", navodi Makorov
275 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2013. 08:38h

Ove nedjelje, ruski fotograf Vadim Makorov i grupa njegovih prijatelja izazvali su internet senzaciju spektakularnim fotografijama čuvenih egipatskih piramida u Gizi.

Nevjerovatne fotografije nastale su tako što su se Makorov i ekipa oglušili o zabranu penjanja na čuvene egipatske piramide u Gizi.

Makorov i još jedan fotograf, Vitalij Raskalov, uspjeli su da se popnu na sam vrh piramide i da pri tom izbjegnu da ih čuvari otkriju. Reakcije na fotografije koje su snimili sežu od oduševljenja, do indignacije i zabrinutosti za očuvanje ovog čuda drevnog svijeta.

U mejlu koji je uputio CNN, Makorov objašnjava razloge koji su ga naveli da se ogriješi o propise i izvinjava se Egiptu, i ostatku svijeta.

Pogled sa piramide (Foto: Vadim Makorov)

“Egipat me je oduvijek privlačio. Od kako znam za sebe, san mi je bio da se nađem na vrhu Velike piramide u Gizi", piše Makorov.

"Kad smo stigli u Kairo, moji prijatelji i ja smo odlučili da prvo odemo da vidimo piramide. Stigli smo uveče, taman na vrijeme za laserski šou. Nema riječi kojima bih mogao da opišem oduševljenje koje sam osjetio kad sam vidio da mi se san iz djetinjstva ostvaruje", piše Makorov.

Fotograf piše da je vjerovatno upravo to osjećanje bilo ono što ih je navelo da se popnu na vrh piramide i da pogledaju panoramu čitavog kompleksa, pustinje i samog Kaira.

Fotografije sa piramide

"Već se potopuno smrklo i niko nije obraćao pažnju na nas. Penjali smo se najbrže i najtiše što smo mogli. Da bi se penjao uz velike kamene blokove prekrivene prašinom, čovjek mora da bude jak i fizički spreman", piše Rus.

Prema njegovim riječima, to je iscrpljujuće, ali pomisao da će biti svjedoci nečeg spektakularnog gonila ih je naprijed. Do vrha im je trebalo oko 20 minuta, a od pogleda im je zastao dah.

"Ono što se odozgo vidjelo bilo je sedmo svjetsko čudo. Pokušali smo da ljepotu pejzaža ovjekovečimo fotografijama, da bi i drugi mogli da vide ovu veličanstvenu panoramu", navodi Makorov.

Penjanje na piramidu

Oni nisu bili prvi koji su se odvažili da se popnu na piramidu. Vrh piramide je bio prekriven natpisima na različitim jezicima, od kojih su neki bili stari i stotinama godina.

"Nakon što smo neko vrijeme uživali u pogledu, počeli smo da se spuštamo. Ispostavilo se da je to teže nego popeti se. Imali smo veliku sreću što nas nisu uhvatili. Da jesu, bili bismo u ozbiljnoj nevolji. Zbog toga želim da se izvinim zbog našeg penjanja. Nismo nikoga htjeli da uvrijedimo. Samo smo slijedili san", piše Vadim Makorov.

Vadim Makorov na piramidi u Gizi

Galerija

Bonus video: