Iran, Sjeverna Koreja i Sirija spriječile ograničenje trgovine oružjem

Meksiko je predložio da se sporazum donese i bez podrške te tri zemlje, rekavši da nema definicije "konsenzusa"
0 komentar(a)
oružje, trgovina oružjem, Foto: Beta/AP
oružje, trgovina oružjem, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.03.2013. 09:42h

Iran, Sjeverna Koreja i Sirija su u noći između četvrtka i petka spriječile u Ujedinjenim nacijama u Njujorku donošenje prvog sporazuma u istoriji koji bi regulisao trgovinu konvencionalnim oružjem u svijetu.

Izvoz konvencionalnig oružja bi bio zabranjen ukoliko bi se oružje koristilo za napade na civile ili civilne objekte

Iako je za takvu odluku potrebna saglasnost svih 193 država-članica UN, čega nema jer su tri protiv, Meksiko je predložio da se sporazum donese i bez podrške te tri zemlje, rekavši da nema definicije "konsenzusa".

Ambasadori zemalja-članica UN raspravljaju o tome da li to treba uraditi, a nekoliko zemalja je podržalo Meksiko.

Međutim, delegacija Rusije je to odbila i ocijenila da je prijedlog Meksika "manipulacija".

Nade u postizanje tog istorijskog porazuma ojačale su decembra, kada je Generalna skupština UN odlučila da se održi završna konferencija o sporazumu i utvrdila 28. mart kao konačni rok.

Nikada do sada nije bilo međunarodnog sporazuma koji bi regulisao trgovinu oružjem u svjetu, sada procijenjenu na 60 milijardi dolara godišnje.

Municija je bila ključni problem, ali SAD i druge zemlje su se usprotivile ograničenju te trgovine

Više od decenije aktivisti i neke vlade se zalažu da se međunarodnim propisom pokuša da se spriječi da oružje nezakonito stiže teroristima, pobunjenicima i organizovanom kriminalu.

Sporazum bi zahtijevao da sve zemlje uvedu svoje propise za kontrolu transfera konvencionalnog naoružanja, djelova i komponenti i da regulišu rad trgovaca oružjem.

Državama koje ratifikuju sporazum bilo bi zabranjeno da trguju konvencionalnim oružje ako bi time kršile embargo na oružje, ili ako je to oružje namijenjeno za djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratne zločine.

Izvoz konvencionalnig oružja bi bio zabranjen ukoliko bi se oružje koristilo za napade na civile ili civilne objekte, kao što su škole i bolnice.

Države bi trebalo i da utvrde da li bi oružje koje izvoze, doprinosilo miru i bezbjednosti, ili bi ih podrivalo. Lista oružja koja je po nekima preuska, obuhvata borbene tenkove, oklopna borbena vozila, artiljerijske sisteme velikog kalibra, borbene avione, ofanzivne helikoptere, ratne brodove, rakete i raketne lansere, pješadijsko i lako naoružanje.

Municija je bila ključni problem, ali SAD i druge zemlje su se usprotivile ograničenju te trgovine. Tekst prijedloga sporazuma poziva svaku zemlju koja ratifikuje sporazum da uvede propise o izvozu municije ali samo za oružje obuhvaćeno sporazumom.

Bonus video: