Nevidljivi B-2

Američki nuklearni bombarderi izveli vježbu iznad J. Koreje

B-2 može da leti 11.000 kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardovanja sa visine do 15.000 metara
57 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 08:56h

Dva američka nevidljiva nuklearna bombardera B-2 izvela su vježbu iznad Južne Koreje u jeku napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, objavila je američka vojska.

Dva bombardera B-2, kako prenosi agencija AFP, poletjela su iz baze Vajtmen u Misuriju i ispustila municiju na cilj na teritoriji Južne Koreje.

"Taj let, u sklopu velikih zajedničkih vježbi koje svake godine organiziraju američke i južnokorejske snage, pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da brzo i bez ograničenja izvede dalekometne precizne udare", navodi se u saopštenju.

AFP navodi da bi objavljivanje informacije o vježbi moglo da izazove žestoku reakciju Sjeverne Koreje, koja je već zaprijetila Vašingtonu napadima na ostrva Guam i Havaje.

Nevidljivi bombarderi B-2 koji su upotrijebljeni prvi puta u Srbiji 1999., zatim u Avganistanu i Libiji (2011.), važan su element odbrambene sposobnosti Sjedinjenih Američkih Država u području Azije i Pacifika, navodi se u saopštenju američke vojske.

B-2 može da leti 11.000 kilometara bez punjenja gorivom, a namjena su mu specijalni zadaci strateškog bombardovanja sa visine do 15.000 metara. Nosivost mu je do 18 tona konvencionalnog ili nuklearnog naoružanja, uključujući i protivbunkerse bombe.

Sjeverna Koreja od početka marta i nametanja novih sankcija redovno prijeti Seulu i Vašingtonu "strateškim udarima i totalnim ratom".

Sjeverna Koreja je istupila iz svih sporazuma o nenapadanju sa Južnom Korejom i prekinula sve telefonske veze.

Galerija

Preporučujemo za Vas