Granatiran fakultet u Damasku

Sirijska vlast optužila pobunjenike za granatiranje Arhitektonskog fakulteta u centru Damaska. Više od 12 studenata izgubilo život
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 17:53h

Najmanje 12 studenata poginulo je danas u granatiranju Arhitektonskog fakulteta u centru Damaska, javila je sirijska državna televizija.

"Broj studenata koji su poginuli u granatiranju Arhitektonskog fakulteta u Damasku, popeo se na 12", javlja televizija i dodaje da iza tog napada stoje teroristi kako vlast naziva pobunjenike koji se bore protiv režima predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijska televizija Al-Ihbarija prikazala je snimke ranjenih studenata i oštećenog fakulteta.

"Više granata palo je na fakultet", saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Od početka sedmice pobunjenici su izveli više napada na dio Damaska gdje se nalaze državne institucije.

U jučerašnjim sukobima širom Sirije poginulo je 148 osoba od kojih 63 civila, 28 vojnika i 57 pobunjenika.

Pojačano naoružavanje pobunjenika

Jordan, Saudijska Arabija, Turska i Katar povećale su isporuku oružja sirijskoj opoziciji, u okviru priprema za zauzimanje glavnog grada Damaska, saopštili su vojni stručnjaci.

Akcija naoružavanja sirijskih pobunjenika sprovodi se u koordinaciji sa SAD i vladama drugih zapadnih zemalja.

Prema riječima neimenovanog zvaničnika jedne od arapskih zemalja koja je uključena u pružanje pomoći protivnicima režima Bašara al-Asada u Siriji, broj isporučenog oružja je udvostručen u posljednje četiri nedjelje.

Sirijskim pobunjenicima su isporučeni, kako se navodi, "moćni raketni bacači i

Učesnici samita Arapske lige podržali su u utorak prijedlog da svaka članica te organizacije može da pruži vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima

Arapski zvaničnici tvrde da postoji plan pobunjenika o zauzimanju Damaska.

Sirijski pobunjenici uspjeli su da osvoje okolinu grada, ali nisu uspjeli da se probiju u dobro čuvani centar grada. Ove informacije nisu potvrđene iz zvaničnih izvora.

Učesnici samita Arapske lige podržali su u utorak prijedlog da svaka članica te organizacije može da pruži vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima.

Foto: Beta/AP

Arapska liga je odlučila i da mjesto Sirije, čije je članstvo suspendovano u novembru 2011. zbog represije, dodijeli opoziciji.

U dvogodišnjim sukobima u Siriji poginulo je više od 70.000 ljudi, a iz zemlje je izbjeglo oko milion ljudi, podaci su UN.

Galerija

Bonus video: