Njujork nova stanica bogatih Rusa

Kolaps kiparskog finansijskog sistema nije iznenadio oligarhe, koji sve više ulažu u nekretnine u SAD
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 09:45h

Dok je predsjednik Nikos Anastasiades oklijevao oko paketa pomoći Evropske unije, zbog kojeg se Kipar na kraju odrekao statusa poreskog raja, novac se odlivao iz zatvorenih banaka.

Preko bankomata ili posebnih transfera za "humanitarne zalihe", velike količine eura su "isparile" sa ostrva prije i pošto su kiparski zakonodavci zapanjilii Evropu odbijanjem poreza na bankarske depozite.

Pregovarači EU su znali da nešto nije u redu kada je kiparska Centralna banka od Evropske centralne banke tražila više papirnog novca nego što je bilo potrebno prema podacima koji su prijavljivani Frankfurtu, rekao je agenciji Rojters izvor iz EU upoznat sa tim procesom.

Niko ne zna tačno koliko novca je otišlo iz kiparskih banaka niti gdje je završio.

Foto: Reuters

Dok su "obični" Kiprani čekali u redu ispred bankomata da uzmu nekoliko stotina eura jer su obustavljene transakcije preko kreditnih kartica, ostali deponenti su upotrijebili niz tehnika da se domognu svog novca.

Kompanijama koje su morale da ispune zahtjeve za povećanje depozita (margin call) da bi izbjegle kašnjenje, obezbijeđena su sredstva. Bili su omogućeni transferi za trgovinu humanitanom robom, ljekovima i gorivom za avione.

Najbogatiji Rusi su mjesecima unaprijed znali da kiparska ekonomija propada i požurili su da svoj novac preusmjere na druge investicije.

"U posljednje vrijeme vidimo usmjeravanje investicija ka Sjedinjenim Državama, kao rezultat finansijskog stanja u Evropskoj uniji", izjavio je Ed Mermelstajn, njujorški advokat koji savjetuje bogate Ruse.

Jahta Romana Abramoviča u Njujorku

"Gardijan" piše da nije slučajno što je blindirana jahta "Eklips", ruskog tajkuna Romana Abramoviča, usidrena na rijeci Hadson u Njujorku duže od mjesec.

Taj grad je postao raj za bogate Ruse u makar u posljednjih tri godine kako "oligarsi i polu-oligarsi štite svoj novac od političkih hirova Vladimira Putina ili sve većeg fiskalnog fijaska eurozone", navodi britanski list.

Na njujorško tržište nekretnina počele su da se slivaju veće količine ruske gotovine nego što je to uobičajeno

Prisustvo ruskog bogatstva je vidljivo svuda.

"Imaju jahte, automobile, više nije problem kupiti avion za 40 miliona dolara", rekao je Njumen. Ribolovljev je 2012. u Central parku kupio stan za 88 miliona dolara i to je i dalje jedan od najvećih poslova u oblasti nekretnina u istoriji Njujorka.

Neke bogate Ruse je uvrijedila insinuacija da ih je kolaps kiparskog finansijskog sistema uhvatio nespremne.

Jedan od razloga zašto bogate Ruse privlači izgradnja nekrentina u Njujorku je taj što se malo koja druga investicija isplati

Genadij Timčenko, šef kompanije "Gunvor", koja se bavi trgovinom sirovinama, imao je samo „nekoliko stotina hiljada eura“ u kiparskim bankama, pohvalio se jednom švajcarskom listu.

Po svoj prilici, finansijske nevolje Kipra postale su blagoslov za Njujork. Na njujorško tržište nekretnina počele su da se slivaju veće količine ruske gotovine nego što je to uobičajeno.

Prema riječima investicionih bankara, advokata i savjetnika bogatih, Rusi nisu samo kupovali stanove u proteklih šest mjeseci do godinu – dok se kriza eurozone intenzivirala – već grade nekretnine, na Mehnetnu, kao i drugim centrima glamura istočne obale, uključujući Majami.

Londonski list piše da Rusi, posebno kada su u pitanju nekretnine, nastoje da rade preko investicionih fondova i privatnih kompanija, stvarajući zamršenu papirologiju

Zato su bogati Rusi ušli na tržište koje, očigledno, uvijek raste - njujorške nekretnine.

"Tako Rusi – sa zamagljenim imenima i učešćem, potpisuju ugovore kao finansijski partneri u izgradnji velikih komercijalnih nekretnina – od tržnih centara preko hotela do luksuznih stambenih objekata – da bi obezbijedili finansiranje koje banke ne mogu ili neće", ističe "Gardijan".

Dok su banke nekad tražile samo 20 odsto vrijednosti projekta u gotovini, sada traže 50 odsto, rekao je advokat Mermelstajn.

Londonski list piše da Rusi, posebno kada su u pitanju nekretnine, nastoje da rade preko investicionih fondova i privatnih kompanija, stvarajući zamršenu papirologiju tako da je gotovo nemoguće doći do njihovih imena na javnim dokumentima.

"Drže zatvorena usta i imaju veoma mali krug ljudi, tako da je teško doći do informacija", rekao je Njumen.

Galerija

Bonus video: