Mjanmar: Međuvjerski sukobi odnijeli 40 života

Vlada Mjanmara upozorila je juče da bi vjersko nasilje, koje se raširilo centralnim dijelom zemlje, moglo da ugrozi demokratske reforme
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 09:57h

Kuće i džamije su uništene u novom vjerskom nasilju u Mjanmaru, gdje je na oko 100 lokacija poginulo najmanje 40 osoba, najnoviji je danas bilans žrtava koje prenose policijski izvori.

Vlada Mjanmara upozorila je juče da bi vjersko nasilje, koje se raširilo centralnim dijelom zemlje, moglo da ugrozi demokratske reforme. "Policija i vojnici su cijele noći bili u pripravnosti kako bi kontrolisali sukobe", izjavio je neimenovani policijski izvor.

Vlada SAD preporučila je danas svojim sugrađanima da izbjegavaju putovanje u djelove Mjanmara zbog nasilja. Ulične borbe između budista i muslimana izbile su prošle sedmice u gradu Meiktila, a tokom vikenda su se proširile na još tri grada u području koje je većinski naseljeno budistima.

Vlada je obećala da će uložiti "krajnje napore" da obustavi nasilje i spriječi dalje podsticanje rasnih i vjerskih sukoba. Predsjednik Tein Sein je u petak proglasio vanredno stanje u pogođenim područjima i poslao vojsku u grad Meiktila. Prošle sedmice je u tom gradu spaljeno najmanje pet džamija i kuće i radnje muslimana.

Neredi su počeli u sredu, navodno zbog svadje koja je izbila između trgovca muslimana i njegovih mušterija budista. Prema podacima UN, više od 12.000 ljudi je raseljeno. Režim Teina Seina nastoji da sprovede demokratske reforme u zemlji, u kojoj je prije dvije godine okončano pola veka vojne vladavine.

Galerija

Bonus video: