Meksikanci glasaju: Kampanju obilježio visok stepen političkog nasilja

Favorit na predsjedničkim izborima je ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador - Amlo, bivši gradonačelnik Meksiko Sitija koji obećava obračun s korupcijom
107 pregleda 1 komentar(a)
Meksiko, izbori, Foto: Reuters
Meksiko, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 16:32h

Birališta u Meksiku otvorena su danas na opštim izborima poslije kampanje obilježene najvišim stepenom političkog nasilja u zemlji posljednjih decenija.

Meksikanci danas biraju predsjednika zemlje, 500 poslanika Predstavničkog doma Kongresa i 128 senatora, članove parlamenata saveznih država, devet guvernera i oko 1.600 gradonačelnika, navodi Asošiejted pres.

Favorit na predsjedničkim izborima je ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador - Amlo, bivši gradonačelnik Meksiko Sitija koji obećava obračun s korupcijom.

Milioni običnih Meksikanaca gnijevni su na predsjednika Enrikea Penju Nijeta i njegovu administraciju, prije svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Očekuje se da će njega na čelu države zamijeniti Lopez Obrador (64) koji je u prethodna dva ciklusa predsjedničkih izbora bio drugoplasirani kandidat.

Uz borbu protiv korupcije, on obećava da će povećati plate i penzije i da će stati na put ogromnim zloupotrebama političke i ekonomske elite.

U slučaju pobjede, Lopez Obrador bi okončao gotovo stogodišnju dominaciju dvije stranke u Meksiku - Institucionalne revolucionarne partije (PRI) i Partije nacionalne akcije (PAN).

U modernoj meksičkoj istoriji, predsjednik zemlje uvijek je bio iz redova te dvije stranke, iz PRI od 1929. do 2000. godine i poslije 2012. godine, a iz PAN od 2000. do 2012. godine.

Lopez Obrador obje stranke opisuje kao dio iste "mafijaške vlasti", a lijevu koaliciju koju predvodi njegova partija Morena predstavlja kao šansu za radikalan raskid s prošlošću, navodi BBC.

Očekuje se da će Obradorov najveći rival biti konzervativac Rikardo Anaja, kandidat koalicije desnog centra koju predvodi PAN. Anaja ljevičara opisuje kao populistu koji neće donijeti dobro ekonomiji zemlje.

Kandidat vladajuće PRI je bivši ministar finansija Hoze Antonio Meade, a četvrti je nezavisni kandidat Haime Rodrigez.

Usljed nezadovoljstva građana zbog visoke stope ubistava i široko rasprostranjene korupcije, sva četiri predsjednička kandidata pokušala su da ubijede birače da predstavljaju promjenu postojećeg stanja.

Prema posljednjim anketama, Lopez Obrador ima prednost od 51 odsto, dok Anaju podržava 27 odsto, a Meadea 19 odsto birača.

U slučaju da niko od kandidata ne dobije većinu glasova birača, neće biti drugog kruga, već pobjedjuje kandidat s najviše osvojenih glasova.

Predsjednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine.

Pravo glasa ima 88 miliona birača, a na prethodnim predsjedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

Biračka mjesta otvaraju se u 8.00 po lokalnom vremenu, a biće zatvorena u 18.00 u svakoj od tri ljetnje vremenske zone u Meksiku.

Meksiko ima oko 120 miliona stanovnika i po broju stanovnika je treća zemlja zapadne hemisfere, iza SAD i Brazila.

S prošlogodišnjim bruto domaćim proizvodom od oko 1,2 hiljade milijardi dolara, Meksiko je 15. ekonomija svijeta, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Druga je po veličini ekonomija Latinske Amerike i veliki izvoznik nafte. Međutim, zbog pada cijena nafte, meksička valuta pezos naglo je oslabila u odnosu na dolar.

Gotovo 50 odsto Meksikanaca živi ispod granice siromaštva, a korupcije i nasilja ima na svakom koraku.

Od početka kampanje u septembru prošle godine, ubijeno je više od 130 kandidata i političkih aktivista. Meksiko ima i reputaciju jedne od najopasnijih zemalja za novinare. Jedan novinar juče je ubijen u jednom seoskom baru na jugu zemlje.

Bonus video: