CIA vojno pomaže pobunjenike u Siriji

Utvrđeno da je napad hemijskim oružjem kod Alepa izvela pobunjenička grupa El Nusra
6 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Wikipedia.org
Hemijsko oružje, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 25.03.2013. 17:05h

Jedini do sada zabilježeni napad hemijskim oružjem u Siriji, izveli su džihadisti koji se bore na strani ustanika. Istovremeno, teško je ranjen komandant vojnog krila sirijske opozicije Rijad el Asad.

Napad hemijskim oružjem koji je, kako se navodi, izvela pobunjenička grupa El Nusra, uspio je da, po prvi put, ujedini Vašington, Moskvu i Damask. U tom napadu ubijeno je 26 osoba.

Sirijska vojska, koja je prva pritekla u pomoć žrtvama, navodi da su nakon eksplozije rakete ispaljene iz okruga Al Baba, blizu Alepa, koji kontroliše pobunjenička grupa Al Nusra, povezana sa Al Kaidom, posljedice po građane bile povraćanje, nesvjestica, gušenje i napadi.

Rodžers: Vrijeme je da SAD intervenišu u Siriji >>>

Ranjen pukovnik pobunjeničke vojske

Poslije serije eksplozija u kojima su ubijani zvaničnici vlasti u Damasku, u sličnoj akciji teško je ranjen i vojni komandant pobunjenika Rijad El Asad. El Asad je izgubio desno stopalo u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil u istočnom gradu Majadinu.

Komandant Slobodne sirijske vojske je bio pukovnik sirijskog vazduhoplovstva koji je prebjegao u Tursku 2011. godine i preuzeo komandu nad grupom bivših vojnika protivnika režima.

Oni su bili prva organizovana grupa pobunjenika protiv režima predsjednika Bašara el Asada, ali su marginalizovani pojavom drugih organizovanih grupa, navodi agencija AP.

Napad se dogodio sinoć u gradu Majadin, u oblasti Deir Ezor, a pukovnik El Asad ranjen je u nogu, navodi se u saopštenju Opservatorije.

On je ranjen dan pošto je lider sirijske opozicije Moaz el Hatib podnio ostavku.

El Hatib je, razočaran neuspjehom opozicije u borbi protiv predsjednika Bašara el Asada, podnio juče ostavku, ali je naveo da će nastaviti da služi cilju opozicije izvan "zvaničnih institucija". Njegova ostavka nije prihvaćena.

Dan pred održavanje samita Arapske lige u Dohi visokorangiran zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, saopštio je da će prazno mjesto Sirije u tom savezu arapskih država zauzeti opozicija, prenosi AFP.

"Opozicija je pozvana na arapski samit i sjedeće na stolici predviđenoj za Siriju u Arapskoj ligi", najavio je taj zvaničnik.

Opoziciona Nacionalna koalicija je najavila juče da će poslati privremenog premijera Hasana Hita na samit Arapske lige.

Damask kritikuje Arapsku ligu

Zvanični Damask je danas osudio odluku Arapske lige da mjesto Sirije u toj organizaciji dodijeli opoziciji predsjednika Bašara al-Asada, ocjenjujući da je mjesto dato "razbojnicima" i "protuvama".

"Liga je mjesto koje je ukradeno Siriji, dala razbojnicima i protuvama, bandi Koalicije koja misli da može da predstavlja narod", objavio je sirijski list As-Saura. List piše da se "zaboravilo da je narod taj koji daje prerogative, a ne emiri mračnjaštva".

Samit Arapske lige koji je počeo danas u Dohi, "održava se pod katarskim predsjedništvom, a glavna tačka je kako završiti sa Sirijom".

"Oni zaboravljaju ... da Arapi bez Sirije nisu pravi Arapi", dodaje list.

Sirijska televiizja Al-Ikbarija javlja da "zvuci izdaje odjekuju u Dohi", uz optužbe na račun opozicije da sluša "američki diktat".

Dnevnik Tehrin takođe je napao Katar, nazivajuži ga "izraelskim bodežom zarivenim u srce arapskog svijeta".

Arapska liga suspendovala je u novembru 2011. godine učešće Sirije u toj organizaciji, a danas je mjesto Sirije pripalo opoziciji koja se dvije godine bori protiv režima Bašara al-Asada.

CIA vojno pomaže pobunjenike

Arapske nacije i Turska uz pomoć CIA znatno su uvećale vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima posljednjih mjeseci, piše danas "Njujork tajms".

List navodi, pozivajući se na neimenovane zvaničnike i komandante pobunjenika, da je više od 160 aviona sa vojnim teretom sletjelo na aerodrom u blizini Ankare i druge turske i jordanske aerodrome.

Američki obavještajci su pomogli arapskim vladama da kupe oružje, a našli su se i kod realizacije velike porudžbine oružja iz Hrvatske, navodli list i dodaje da su oni bili ti koji su provjeravali ko je od komandanata i grupa pobunjenika podoban da dobije oružje, prenio je AFP.

Turska u velikoj mjeri nadgleda cijelu tu operaciju i organizuje prevoz oružja preko svoje teritorije, navodi list.

Prema mišljenju Huga Grifitsa iz Stokholmskog Instituta za istraživanje međunarodnog mira, do sada je prebačeno oko 3500 tona vojne opreme.

"Intenzitet i učestalost ovih letova ukazuju da je riječ o dobro planiranoj i koordinisanoj vojnoj logističkoj operaciji", istakao je on.

Bonus video: