Erdogan: Potrebno je vrijeme za normalizaciju odnosa s Izraelom

"Rekli smo da mora da uslijedi izvinjenje, odšteta da bude plaćena i blokada Palestine ukinuta. Neće biti normalizacije bez tih stvari"
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 08:38h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ocijenio je da je za normalizaciju odnosa njegove zemlje sa Izraelom potrebno vrijeme.

Erdogan je objasnio da će to biti moguće tek nakon što Izrael isplati odštetu porodicama devet ubijenih Turaka, propalestinskih aktivista, koji su nastradali prilikom upada izraelskih komandosa na turski brod koji je maja 2010. nosio pomoć Palestincima u pojasu Gaze.

Erdogan je naveo i da je neophodno da izraelske vlasti ublaže blokadu pojasa Gaze, prenose agencije.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na svojoj Fejsbuk stranici uputio izvinjenje za pogibiju osam turskih i jednog američkog državljanina turskog porijekla.

Netanjahu je priznao da su ga pogoršanje situacije u Siriji i strah da će hemijsko oružje te zemlje dospjeti u ruke terorističkih organizacija naveli na odluku da se izvini Turskoj i normalizuje odnose sa tom zemljom

Netanjahu je priznao i da su ga pogoršanje situacije u Siriji i strah da će hemijsko oružje te zemlje dospjeti u ruke terorističkih organizacija naveli na odluku da se izvini Turskoj i normalizuje odnose sa tom zemljom.

Poslije tri godine krize, dvojica lidera su se složila da normalizuju odnose.

Turski premijer je poručio da prihvata izvinjenje.

"Rekli smo da mora da uslijedi izvinjenje, odšteta da bude plaćena i blokada Palestine ukinuta. Neće biti normalizacije bez tih stvari", ocijenio je Erdogan.

Prema njegovim riječima, normalizacija odnosa će uslijediti istog trenutka kad dođe do ostvarenja zahtjeva zvanične Ankare.

Izrael je ranije poručio da će se sa ublažavanjem restrikcija na protok artikala neophodnih civilima na palestinskoj teritoriji nastaviti sve dok mir bude trajao.

Galerija

Bonus video: