Meksiko bira predsjednika, favorit populista Obrador

Sadašnji predsjednik Enrike Penja Neto ne može se zbog zakonskih ograničenja više takmičiti na predsjedničkim izborima
2 komentar(a)
Lopez Obrador, Foto: Reuters
Lopez Obrador, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 10:31h

Meksikanci biraju novog predsjednika na izborima na kojima se očekuje da će vlast preuzeti populista koji će donijeti dozu nacionalizma i mogao bi produbiti sukobe sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bivši gradonačelnik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador vodi u istraživanjima javnog mnjenja i može biti prvi lijevi političar koji će nakon više decenija doći na čelo države, ukoliko uspije da poraziti vladajuću stranku političkog centra, Institucionalnu revolucionarnu stranku (PRI).

U predizbornoj kampanji u Meksiku ubijena su 133 političara.

Lopez Obrador predstavljao se kao jedina osoba koja može da "očisti" političku scenu poljuljane vjerodostojnosti stalnim skandalima u vezi sa korupcijom, bujanjem kriminala i usporenim ekonomskim rastom, piše Hina.

"Novi predsjednik Meksika imaće politički i moralni autoritet da od svih zahtjeva ponašanje s integritetom i da poštenje postane prioritet u životu", kazao je Lopez Obrador na završnom predizbornom skupu u glavnom gradu.

Sadašnji predsjednik Enrike Penja Neto ne može se zbog zakonskih ograničenja više takmičiti na predsjedničkim izborima. Njegova popularnost narušena je istragama o navodnim sukobima interesa i pronevjerama u vrhu vladajuće stranke.

Glavni protivnici Obradora su Rikardo Anaja iz stranke desnog centra Nacionalna stranka akcije (PAN) i kandidat vladajuće stranke PRI Hose Antonio Meade, bivši ministar finansija.

Lopez Obrador prema anketama vodi ispred njih za oko 20 odsto.

Meksikanci pored predsjednika, glasaju za poslanike i lokalne vlasti.

Bonus video: