Novi kineski lider sa Putinom: Jačanje protivteže SAD-u

Odnosi između Moskve i Pekinga su se poboljšali u posljednjoj deceniji...
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 21:31h

Si Đinping je naglasio važnost odnosa Rusijom kao protivteže uticaju SAD time što je odlučio da kao kao predsjednik Kine prvo posjeti Moskvu i obezbijedio dodatne zalihe nafte za rastuću ekonomiju svoje države.

Odnosi između Moskve i Pekinga su se poboljšali u posljednjoj deceniji a Si je to naglasio potpisivanjem ugovora u oblasti energije, trgovine i politike, prenio je Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odavno nastoji da smanji uticaj SAD u inostranstvu dok se Kina muči da izađe na kraj sa širenjem vojnih i ekonomskih interesa SAD u Aziji.

Putin je u Kremlju pozdravio Sija čvrstim stiskom ruke i osmijehom a potom je kineskog lidera upoznao sa zvaničnicima koji su stajali u dugačkom redu.

„Rusko-kineski odnosi su vrlo važan faktor u svjetskoj politici,“ rekao je Putin na početku razgovora. „Siguran sam da će Vaša posjeta...dati rusko-kineskim odnosima novi i moćan impuls.“

Si je uz pomoć prevodioca, odgovorio Putinu: „Stičem utisak da se uvijek međusobno odnosimo otvorene duše, da imamo slične karaktere. Uvijek razgovaramo uljudno, mi smo dobri drugovi.“

Siju, koji je stupio na dužnost ovog mjeseca, ovo nije bio prvi susret sa Putinom.

Posjeta je krunisana dogovorom da najveći ruski proizvođač nafte, „Roznjeft”, postepeno povećava isporuku nafte Kini na 40-45 miliona tona godišnje – tri puta više od sadašnjeg nivoa.

„Roznjeftu” će, u međuvremenu, Razvojna banka Kine dati kredit od dvije milijarde eura.

Međutim, nisu uspjeli da se dogovore oko isporuke gasa Kini, čime je naglašeno nepovjerenje koje decenijama podriva odnose.

Si je stigao u Moskvu sa prvom damom Peng Lijuan, pjevačicom čije je „vatreno krštenje“ na međunarodnoj sceni odmah postalo Internet senzacija u Kini, gdje je zbog glamuroznog izgleda odmah stekla klub obožavalaca.

Rojters je prenio da se Putinova supruga Ljudmila nije pojavljivala. Ona je posljednji put viđena u javnosti na državnom događaju prošlog maja, kada je Putin položio zakletvu.

Deripaskin dogovor sa Kinezima

En plus grupa, nasljednica najvećeg svjetskog proizvođača aluminijuma, RUSAL-a, saopštila je juče da je postigla dogovor sa Šenhua grupom i Razvojnom bankom Kine o razvoju ugljenih resursa na istoku Rusije.

En plus grupa, pod kontrolom tajkuna Olega Deripaske, saopštila je da će kineska banka obezbijediti do dvije milijarde dolara En plus grupi i Šenhua grupi, najvećem svjetskom proizvođaču uglja, za projekat u istočnom Sibiru i na ruskom dalekom istoku.

Kompanije će investirati u vađenje uglja, izgradnju osnovne infrastrukture za transport, razvoj ili unapređenje lučkih postrojenja u oblasti dalekog istoka, te obavljati transport i prodaju uglja, saopštila je Deripaskina kompanija.

Galerija

Bonus video: