S.Koreja odbacila rezoluciju UN o ljudskim pravima

UN su formirale istražnu komisiju koja treba da preispita kršenja ljudskih prava u S.Koreji i saopštile da neki od tih slučajeva mogu da "prerastu u zločine protiv čovječnosti"
0 komentar(a)
S.Koreja, Pjongjang, Foto: Beta/AP
S.Koreja, Pjongjang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2013. 15:26h

Sjeverna Koreja danas je odbacila rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o formiranju međunarodne istražne komisije koja treba da preispita kršenja ljudskih prava u toj državi, istovremeno obećavši da će pojačati borbu protiv Sjedinjenih Američkih Država.

"Rezolucija predstavlja političko šikaniranje koje ne zaslužuje pomena", saopštio je portparol sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova.

On je kazao da je rezolucija proizvod političke konfrontacije i zavjere, prenijele su agencije.

UN formirale su u četvrtak međunarodnu istražnu komisiju koja treba da preispita kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i saopštile da neki od tih slučajeva mogu da "prerastu u zločine protiv čovječnosti".

Ženevski forum, koji broji 47 članova, jednoglasno je usvojio rezoluciju koju su ponudile Evropska unija i Japan, a podržale Sjedinjene Američke Države, kojom se osuđuje navodna tortura, nedostatak hrane i otvaranje radnih logora za političke zatvorenike.

Bonus video: