Religija i bordeli - makro kandidat za parlament

Politički uspon Denisa Hofa je odraz promjena izbornih normi koje su uzdrmale Republikansku stranku i drastično promijenile američku politiku u eri Donalda Trampa
177 pregleda 5 komentar(a)
Makro kandidat za predsjednika, Foto: Reuters
Makro kandidat za predsjednika, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 06:34h

On se predstavlja kao najpoznatiji američki makro, vlasnik striptiz kluba koji vodi nekoliko bordela i na dobrom je putu da dobije mjesto kao republikanac u parlamentu Nevade - uz blagoslov mnogih konzervativnih hrišćanskih birača.

Politički uspon Denisa Hofa je odraz fundamentalnih promjena izbornih normi koje su uzdrmale Republikansku stranku i drastično promijenile američku politiku u eri Donalda Trampa, piše Rojters.

„Ovo je zaista Tramp pokret,“ rekao je Hof (71) u intervjuu za britansku agenciju u svom bordelu Moonlite BunnyRanch blizu Karson Sitija na sjeveru Nevade, koji je prikazivan u rijalitiju Cathouse na televiziji HBO.

„Ljudi će na trenutak ostaviti po strani moralna i vjerska uvjerenja da dovedu na funkciju nekog ko je pošten. Tramp je inovator, on je Kristofer Kolumbo poštene politike,“ kazao je Hof.

Kada je 12. juna objavljeno da će Hof biti kandidat republikanaca u trci za mjesto u parlamentu države, evanđelistički pastor Viktor Fuentes je zatvorio oči i molio se.

On nije molio boga da spasi Nevadu i Republikansku stranku od Hofa, koji iza sebe ima tri razvoda, napisao je knjigu „Umijeće podvođenja“ a kampanju je vodio kao „Tramp iz Parampa“. Iako se hrišćanske grupe odavno bune protiv legalne industrije bordela u državi, Fuentes je spreman da zažmuri na Hofovu istoriju šampiona prostitucije i drago mu je zbog njegove pobjede.

„Ljude interesuje kako je moguće da jedan evangelista može da podrži makroa“, priča Fuentes u svom domu u Parampu, gradu sa 36.000 stanovnika koji je najveća zajednica u ruralnoj oblasti gdje se priželjkuje da Hof pobijedi na opštim izborima novembru.

Kaže da je razlog jednostavan. „Imamo političare koji možda lijepo pričaju, ne spavaju sa prostitutkama i dobre su komšije. Ali, njihove odluke pokazuju da imaju zlo u srcu. Denis Hof nije takav.“

Pastor je rekao Rojtersu da misli da će Hof zaštititi vjerska prava, između ostalog.

U Hofovom distriktu koji je naklonjen republikancima, sedam evangelista je kazalo da je glasalo za njega jer vjeruju da će on, koji je poput Trampa, bogati biznismen i politički autsajder, takođe očistiti politiku i neće se vezati za interesne grupe i njihov novac.

„Ja sam, može reći, bogat i poznat, i okružen sam zgodnim ženama. Baš me briga što bilo ko kaže o meni,“ kaže Hof.

Izvor Hofovog bogatstva - posjeduje striptiz klub i pet legalnih bordela - nije odvratio njegove pristalice.

Kao ni optužbe nekoliko žena da ih je seksualno zlostavljao. Jedna bivša prostitutka tvrdi da ju je Hof silovao i davio prije nekoliko godina. Hof je odbacio te optužbe, a birači koje je Rojters intervjuisao odbacili su ih kao lažne.

Hof nije bio voljan da razgovara o svojoj hrišćanskoj vjeri.

„Ne dijelim svoja ubjeđenja sa javnošću. Ne osjećam potrebu da idem redovno u crkvu,“ kazao je.

Rojters piše da su evangelistički birači decenijama stub Republikanske stranke u SAD, koristeći snagu običnog naroda za pridobijanje birača i učešće u političkim borbama oko gorućih društvenih ptianja poput abortusa i istopolnih brakova.

Dodaje da se posljednih godina desila promjena i da su mnogi konzervativni hrišćani izgubili vjeru u republikanske političare, optužujući ih da se ne bore za vrijednosti koje smatraju ugroženim u modernoj Americi.

Oni u Trampu vide novu vrstu političara koji je voljan da promijeni ustaljene političke norme i smatraju da taj kvalitet nadilazi bilo kakve realne ili zamišljene moralne nedostatke.

„Za evangelističke birače je važnije da se Tramp bori za idealizovanu, konzervativnu Ameriku hrišćana bijelaca“, kažeDen Koks iz instituta PRRI, nestranačke organizaczije koje istražuje ukrštanje religije, kulture i javne politike. „Plemenske vrijednosti sada zamjenjuju lični moral kao motivišuću silu.“

Ubijeđen da će se Tramp boriti za njih, većina evangelista je zažmurila na njegova dva razvoda i navode o preljubi i obezbijedila mu ključne glasove na predsjedničkim izborima 2016.

Rojters piše da je njihova podrška i dalje jaka i navodi rezultate ankete Rojters/Ipsos koja je sprovedena onlajn od 1-18. juna, koji pokazuju da 71 odsto evangelista bijelaca odobrava Trampov učinak, u poređenju sa 43 odsto od svih američkih registrovanih birača.

Hof je pobijedio aktuelnog poslanika u tri mandata uprkos tome što su stranački aktivisti pokrenuli inicijativu za zatvaranje Hofovih bordela. Birači u okrugu Lion, gdje on drži četiri bordela, izjasniće se u novembru da li žele da budu zatvoreni.

Otvaranje bordela je dozvoljeno u Nevadi od 1800-ih i prvi put su dobili licencu 1970-ih. Nisu dozvoljeni u veoma naseljenim oblastima uključujući okruge u kojima se nalaze gradovi Las Vegas i Rino, navodi Rojters.

Debi Tomas je kazala da je potpisala peticiju za zatvaranje bordela, ali je i podržala Hofa, koji se u kampanji bavio pitanjima poput ukidanja poreza u Nevadi, zaštite prava na nošenje oružja, unapređenje obrazovanja.

Neki konzervativni hrišćanski birači, međutim, ističu da njihov afinitet prema Trampu ne znači da podržavaju i Hofa.

Pol Golet, pastor na čelu Međunarodne crkve Las Vegas, kaže da je razočaran što se ime vlasnika bordela našlo na glasačkom listiću za opšte izbore.

„To je protiv vjere i vrijednosti. Hof zarađuje na mladim djevojkama koje prodaju tijelo. To je ponižavajuće za žene. Nezamislivo mi je da podržim nekoga ko to radi“, rekao je Gulet.

Robert Tomas, penzionisani tužilac i evađelista koji je sa suprugom Debi glasao za Hofa, kaže da mu njegovi bordeli „puno smetaju“ ali da je spreman da ih zanemari.

„Denis Hof mi djeluje kao čovjek od riječi i on radi ono što kaže“, rekao je Tomas.

Trampa cijeni kao predvodnika nove ere

Hof je naišao na mješovit prijem republikanskih lidera. Predsjedavajući stranke u toj državi je rekao da pozdravlja „fiskalne konzervativce“ poput Hofa. Međutim, Brajan Sandoval, republikanski guverner Nevade, Din Heler, ranjivi republikanski senator iz te države koji će se na jesen boriti da bude ponovo izabran, i veliki dio establišmenta stranke nisu ga prihvatili.

Hof kaže da to nije bitno. Trampa cijeni kao predvodnika nove ere republikanaca, spremnog da prihvati podršku vjerske desnice, izbjegava establišment i polomi kalup tradicionalnog kandidata.

Tramp se nije miješao u trku. Međutim, Hof je održao miting sa bivšim Trampovim savjetnikom Rodžerom Stounom i rekao da ne bi uspio da dobije kandidaturu da predsjednik nije transformisao stranku.

Bonus video: