Obama: Palestinci zaslužuju svoju državu

Američki predsjednik Barak Obama stigao je danas helikopterom iz Jerusalima u Ramalu na Zapadnu obalu na razgovore sa palestinskim liderima
6 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 15:32h

Američki predsjednik Barak Obama istakao je danas, poslije sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, da Palestinci zaslužuju svoju državu i da nije odustao od napora za obnovu pregovora o miru.

On je ocijenio i da bi bilo od pomoći da rakete ne padaju na Izrael, aludiriajući na jutrošnje raktiranje iz pojasa Gaze.

"Jednostavno rečeno, Palestinci zaslužuju svoju državu. SAD su posvećene ostvarenju ove dvije države. Mi težimio nezavisnoj, održivoj i povezanoj palestinskoj državi uz državu Izrael, kako bi dvije strane uživale u prosperitu i miru", naglasio je Obama na konferenciji za novinare s Abasom.

U Palestini Obamu dočekali demonstranti

Američki predsjednik Barak Obama stigao je danas helikopterom iz Jerusalima u Ramalu na Zapadnu obalu na razgovore sa palestinskim liderima.

Oko 150 palestinskih demonstranata okupilo se u tom sjedištu Palestinske uprave da protestuje protiv Obamine posjete. Međutim, njih su zadržale snažne policijske snage pa nisu mogli da se približe Mukati gdje su kancelarije palestinskog predsjednika Mahmda Abasa i gdje je helikopter sa Obamom sletio,prenosi Rojters.

I Palestinci su povodom dolaska Obame, kao juče Izraelci, prvog dana njegove posjete Bliskom istoku, pripremili crveni tepih, ali su očekivanja od sastanaka mala, navode analitičari.

Uostalom sam Obama je uoči posjete najavio da dolazi u Izrael i na palestinske teritoriji da sasluša obje strane i da ne donosi nikakvu novu inicijaativu za obnovu mirovnih pregovora.

Kao podsjećanje na opasnosti i rizike i regionu palestinski ekstremisti su jutros iz pojasa Gaze ispalili rakete na Sderot, južni izraelski grad, koji je Obama posjetio 2008. godine dok je još bio predsjednički kandidat. Abas je danas osudio taj incident.

Dvije rakete pale na Izrael tokom posjete Baraka Obame

Palestinski ekstremisti ispalili su dvije rakete na Izrael gdje je u posjeti bio američki predsjednik Barak Obama. Izraelska policija je saopštila da nema žrtava napada: jedna raketa je pala u dvorište jedne kuće u Siderotu, a druga na seosku utrinu.

Obama je prvi put na Bliskom istoku kao predsjednik

Napad je izveden iz pojasa Gaze kojim vlada palestinski borbeni pokret Hamas, ali ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost.

Palestinskim predsjednik Mahmud Abas osudio je ovaj napad.

„Mi osuđejemo nasilje protiv civila bez obzira na izvor, uključujući i ispaljivanje raketa“, prenijela je palestinska novinska agencija "Wafa" Abasovu izjavu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru snimke štete u eksploziji jedne od raketa, a ranjenih nije bilo. Jedna od raketa pala je u dvorište poridice Hažza. Majka porodice Sara izjavila je tim povodom: "Neka Obama dođe i vidi kako ljudi žive, gradimo kuće i vile, a živimo u kavezu u zaštićenoj sobi".

Obama je prvi put na Bliskom istoku kao predsjednik, dok je kao predsjednički kandidat 2008. posjetio i Zapadnu obalu i Izrael.

Galerija

Bonus video: