Obama s predsjednikom Peresom o podršci SAD Izraelu

Izraelski predsjednik Peres je rekao da Izrael vjeruje u politiku SAD za sprječavanje Irana da proizvede nuklearno oružje.
1 komentar(a)
Šimon Peres i Obama, Foto: Rojter
Šimon Peres i Obama, Foto: Rojter
Ažurirano: 20.03.2013. 18:22h

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je izraelskom predsjedniku Šimonu Peresu da Izrael neće imati "većeg prijatelja od Sjedinjenih Država" u traganju za mirom na Bliskom istoku.

Poslije sastanka ubrzo pošto je stigao svoju prvu posjetu Izraelu, Obama je rekao da će ono na čemu dvije zemlje sarađuju dati djeci u regionu šansu da rastu u bezbjednosti, miru i prosperitetu.

Peres je rekao da Izrael vjeruje u politiku SAD za sprječavanje Irana da proizvede nuklearno oružje.

Izraelski predsjednik je rekao da je Iran najveća opasnost za bezbjednost Izraela, ali je ukazao i na prijetnje palestinske organizacije Hamas koja vlada u Pojasu Gaze, kao i na opasnost od organizacije Hezbolah u Libanu.

SAD su obećale da će spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, ali se zalažu za diplomatsko rješenje a ne za vojnu intervenciju.

Obamu su danas na aerodromu u Tel Avivu dočekali Peres i premijer Benjamin Netanjahu i više drugih izraelskih zvaničnika.

Obama je kazao da su SAD "ponosne što su najsnažniji saveznik Izraela" i pozvao na mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda, posebno Palestinaca. Peres je tom prilikom pozdravio "nepokolebljivu podršku" američkog predsjednika Izraelu.

Američki sekretar odbrane u aprilu u Izraelu

Američki državni sekretar za odbranu Čak Hejgel planira da u aprilu posjeti Izrael u cilju jačanja saradnje dvije zemlje, saopštilo je danas izraelsko ministarstvo odbrane.

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon u telefonskom razgovoru "čestitao je sekretaru Hejgelu na imenovanju i izrazio zadovoljstvo najavljenom posjetom Izraelu narednog mjeseca", saopštilo je ministarstvo. Hejgel je, kako se dodaje, ocijenio da su "bezbjednosni i strateški odnosi dvije zemlje na najvišem nivou" i da predviđa "jačanje saradnje dva sistema odbrane".

Bonus video: