Izrael: Najave agresivnije politike prema Palestini

Obraćajući se članovima svoje nacionalističke partije, Avigdor Liberman je ocijenio da se sukob s Palestincima "ne može riješiti”, već da bi njime trebalo rukovoditi
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2013. 15:46h

Bivši šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je da je u zabludi svako ko misli da se može postići mir s Palestincima.

Liberman je to rekao nekoliko sati prije inaguracije nove izraelske vlade u kojoj je njegova nacionalistička partija Izrael naš dom (Israel bejtenu) udružila snage s konzervativnim Likudom premijera Benjamina Netanjahua.

Liberman rekao da će se njegova partija boriti protiv svake obnove zamrzavanja izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali

Liberman, međutim, nije u toj vladi dok traje sudski postupak protiv njega zbog optužbi za prevaru i iznevjeravanje povjerenja.

Međutim, njegov uticaj na vladu je i dalje veliki, navodi AP. Obraćajući se članovima svoje partije, Liberman je ocijenio da se sukob s Palestincima "ne može riješiti”, već da bi njime trebalo rukovoditi.

On je takođe rekao da će se njegova partija boriti protiv svake obnove zamrzavanja izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali. Istakao je da od pokušaja zamrzavanja nije bilo nikakvih rezultata.

"Mi smo spremni da učinimo gestove, ali oni ne mogu biti unilateralni", naglasio je Liberman.

Izrazio je sumnju da će predstojeća posjeta američkog predsjednika Baraka Obame doprinijeti obnovi mirovnog procesa s Palestinom.

"Palestinsko pitanje nije napredovalo u posljednje četiri godine i neće napredovati ni u naredne četiri", istakao je on.

Na pitanje šta bi predstavljalo uspjeh Obamine posjete u njegovim očima, Liberman je odgovorio da je činjenica što je američki predsjednik odabrao posjetu Izraelu na svom prvom putovanja u drugom mandatu, pobjeda sama po sebi.

Galerija

Bonus video: