Sirijske bombe padaju na granicu sa Libanom

Neimenovani bezbjednosni izvori ističu da zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama u ovom napadu
69 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Alepo, Foto: Rojters
Sirija, Alepo, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.03.2013. 13:23h

Sirijski avioni danas su prvi put od početka krize prije tri godine bombardovali oblast na granici sa Libanom.

Ova akcija dodatno pojačava strahovanje da bi sukobi u Siriji mogli da se preliju na ovu susjednu državu.

Neimenovani bezbjednosni izvori ističu da zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama u ovom napadu.

"Sirijski avioni bombardovali su granicu između Libana i Sirije, ali ne mogu da kažem da li su bombe pogodile libansku ili samo sirijsku teritoriju", rekao je jedan neimenovani libanski vojni zvaničnik za agenciju Frans pres.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne izvore, da su sirijski avioni ispalili četiri projektila na nenaseljeni dio granice sa Libanom, blizu sirijskog grada Arsal.

Većinsko stanovništvo Arsala čine sunitski muslimani koji podržavaju sirijske pobunjenike u nastojanju da svrgnu režim na čelu sa predsjednikom Bašarom al-Asadom, koji pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

Damask je prije četiri dana upozorio da bi mogao da napadne sirijske pobunjenike koji su našli utočište s druge strane granice.

SAD potvrdile napad Sirije na Liban

Sirijski vojni avioni danas su prvi put bombardovali sjever Libana, potvrdio je Stejt department, dodajući da ovaj potez predstavlja "značajnu eskalaciju" sukoba.

"Možemo da potvrdimo da su borbeni avioni i helikopteri sirijskog režima ispalili rakete na sjeverni Liban i pogodili Vadi Kail, u blizini pograničnog grada Arsala", rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend.

Taj potez "predstavlja značajnu eskalaciju narušavanja libanskog suvereniteta za koju je kriv sirijski režim", ocijenila je Nalend i dodala da je "takva vrsta kršenja apsolutno neprihvatljiva", prenio je Frans pres. Ranije danas, objavljeno je da su sirijski avioni prvi put od početka krize prije tri godine bombardovali oblast na granici sa Libanom, što dodatno pojačava strahovanje da bi sukobi u Siriji mogli da se preliju na ovu susjednu državu.

Agencija Rojters navela je, pozivajući se na neimenovane bezbjednosne izvore, da su sirijski avioni ispalili četiri projektila na nenaseljeni dio granice sa Libanom, blizu sirijskog grada Arsal.

Liban je zvanično objavio da želi da ostane neutralan kad je riječ o ratu u Siriji, ali dvogodišnji sukob u toj zemlji prijeti da se proširi na cio region.

Bonus video: