Američki ambasador u Estoniji podnio ostavku zbog komentara Trampa o EU

"Kada predsjednik kaže da je EU 'uspostavljena tako da koristi Sjedinjene Države, da napada našu kasicu-prasicu' ili da je 'NATO loš koliko i NAFTA (Sjevernoamerički trgovinski sporazum)', to ne samo što je činjenično pogrešno, već mi dokazuje da je vrijeme za odlazak"
2 komentar(a)
Džejms Melvil, Foto: Facebook
Džejms Melvil, Foto: Facebook
Ažurirano: 30.06.2018. 13:59h

Američki ambasador u Estoniji je objavio da je podnio ostavku zbog komentara predsjednika Donalda Trampa o Evropskoj uniji i zbog odnosa Vašingtona prema saveznicima u Evropi, prenjela je iz Helsinkija agencija AP.

Ambasador Džejms Melvil je napisao na "Fejsbuku": "Kada predsjednik kaže da je EU 'uspostavljena tako da koristi Sjedinjene Države, da napada našu kasicu-prasicu' ili da je 'NATO loš koliko i NAFTA (Sjevernoamerički trgovinski sporazum)', to ne samo što je činjenično pogrešno, već mi dokazuje da je vrijeme za odlazak".

Melvil, viši diplomata SAD, s 33 godine karijere u Stejt departmentu, od 2015. godine je bio američki ambasador u Estoniji, članici NATO.

Agencija AFP je javila iz Vašungtona da je Melvil odlučio da ubrza svoj odlazak u penziju, dok je Ambasada SAD u Estoniji navela da on odlazi po isteku svog mandata krajem jula.

"Tokom služibe pod šest predsjednika i 11 državnih sekretara, nisam ni pomišljao da ču stići do ovoga", dodao je Melvil na "Fesjbuku".

AFP prenosi da je Televizija CNN javila da je i visoka zvančnica Stejt departmenta, Suzan Tornton, zadužena za Aziju, odlučila da se povuče s dužnosti.

Bonus video: