Kina peti izvoznik oružja u svijetu

U periodu 2008-2012, SAD su i dalje bile najveći izvoznik, sa 30 odsto izvezenog oružja, Rusija je druga sa 26 odsto, Njemačka treća sa sedam odsto
3 komentar(a)
oružje, Foto: Wantchinatimes.com
oružje, Foto: Wantchinatimes.com
Ažurirano: 18.03.2013. 08:19h

Kina je postala peta zemlja u svijetu po izvozu oružja, saopštio je švedski institut za mir. Obim izvoza oružja iz Kine porastao je za 162 odsto od 2008. do 2012. godine u odnosu na period od prethodnih pet godina, navodi se u izvještaju Stokholmskog međunarodnog istraživačkog instituta za mir (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI).

Indija (12 odsto) i Kina (šest odsto) najveći su uvoznici konvencionalnog naoružanja

Najveći kupac kineskog naoružanja je bio Pakistan (55 odsto), zatim Mjanmar (osam odsto) i Bangladeš (sedam odsto), navodi SIPRI. Pol Holtom (Paul), stručnjak SIPRI-ja za pitanja trgovine i transfera naoružanja, rekao je da se Kina u proteklom periodu nametnula kao "značajan snabdjevač oružjem".

Peking je sklopio ugovore o isporuci tri fregate Alžiru, osam transportnih aviona Venecueli i 54 tenkova Maroku, navodi SIPRI u svom godišnjem izvještaju o industriji naoružanja.

U periodu 2008-2012, SAD su i dalje bile najveći izvoznik, sa 30 odsto izvezenog oružja, Rusija je druga sa 26 odsto, Njemačka treća sa sedam odsto, a Francuska četvrta sa šest.

Indija (12 odsto) i Kina (šest odsto) najveći su uvoznici konvencionalnog naoružanja. Slijede Pakistan (pet odsto), Južna Koreja (pet odsto) i Singapur (četiri odsto), navodi se u izvesstaju.

Bonus video: