Petorica Indijaca priznali da su silovali švajcarsku turistkinju

"Priveli smo pet muškaraca i oni su priznali grupno silovanje žene i napad na njenog muža", saopštio je lokalni policijski zvaničnik
82 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 16:37h

Petorica seljana priznali su da su silovali švajcarsku turistkinju u centralnoj Indiji, u incidentu koji ponovo stavlja Indiju u fokus pažnje javnosti zbog neobuzdanog nasilja nad ženama, saopštila je danas indijska policija.

"Priveli smo pet muškaraca i oni su priznali grupno silovanje žene i napad na njenog muža", saopštio je lokalni policijski zvaničnik M.S. Dodi u izjavi za agenciju AFP i dodao da policija traga za šestim osumnjičenim.

Napasnici žive u selu Džatija u blizini šume, gdje je bračni par turista iz Švajcarske došao u petak, da bi kampovao tokom noći, dok su s biciklima obilazili popularnu turističku destinaciju na sjeveru Indije.

"Oni (napasnici) su prolazili, uočili bračni par kako stavljaju svoj šator i vidjeli priliku da napadnu i siluju ženu", rekao je Dodi.

Kada je žrtva potražila pomoć od indijske policije, doživjela je novi šok, navode agencija.

Umjesto da bude odvedena na medicinski pregled u lokalnu bolnicu, do policijskog vozila je prošla kroz masu okupljenih, sa maramom prebačenom preko glave da joj se ne bi vidjelo lice, a dvije policajke su držale kao da je sprovode u pritvor, dok su se fotoreporteri gurali da je snime fotoaparatima.

Medicinski pregled potvrdio je da je Švajcarkinja (39) bila žrtva grupnog silovanja, a istraga je utvrdila da je pored zlostavljanja, bračnom paru ukraden laptop, mobilni telefon i oko 150 eura.

Indijska policija je navela da su bili u kontaktu sa zvaničnicima Ambasade Švajcarske u Indiji koji su odbili da komentarišu incident, ali da je švajcarsko ministarstvo spoljnjih poslova saopštilo juče da je "duboko šokirano tragičnim incidentom".

Bračni par turista iz Švajcarske napustio je centralnu indijsku državu Madža Pradeš i otišli su u Nju Delhi.

U Indiji su bili na tromjesečnom odmoru. Incident se dogodio po obilasku drevnog grada Orća i pošto su planirali da krenu za Agru kako bi obišli Tadž Mahal udaljen oko 210 kilometara od oblasti Datia u državi Madža Pradeš.

Prema zvaničnim podacima, u Indiji svakih 20 minuta jedna žena biva silovana. Mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni zbog stigmatizovanja koje prati takve zločine. Po broju osuđenih za silovanje ili druge zločine nad ženama, Indija je među posljednjim zemljama na svijetu.

Švajcarska vlada izdala je prošlog mjeseca upozorenje za turiste koji putuju u Indiju, u kojem je ukazala na "sve veći broj silovanja i drugih oblika seksulanog zlostavljanja", a posljednji incident mogao bi da potakne i druge zemlje da postupe slično.

Galerija

Bonus video: