Si Đinping pozvao na preprod kineskog naroda

Si (59) je kazao i da kineska vojska mora "ojačati svoje kapacitete za ispunjavanje svojih misija i odlučno odbraniti suverenitet"
0 komentar(a)
Si Đinping, predsjednik Kine, Foto: Beta/AP
Si Đinping, predsjednik Kine, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.03.2013. 16:20h

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je, u svom prvom zvaničnom govoru sa mjesta šefa države, "na veliki preporod kineskog naroda" i jačanje kapaciteta vojske "da dobija bitke".

Novi lideri su obećali da će im prioriteti biti socijalna zaštita i druge mjere za uravnoteženiji prosperitet

"Nastavićemo da se borimo za ciljeve socijalizma i za ostvarivanje sna velikog preporoda kineske nacije", kazao je Si poslanicima zatvarajuchi godišnju sjednicu Svekineskog narodnog kongresa.

"Svi vojnici i oficiri Narodne armije i kineske vojne policije, pod vođstvom partije, treba da budu sposobni da dobijaju bitke i da za cilj imaju snažnu i disciplinovanu vojsku", dodao je prvi čovjek Kine i Kineske komunističke partije.

Si (59) je kazao i da kineska vojska mora "ojačati svoje kapacitete za ispunjavanje svojih misija i odlučno odbraniti suverenitet i nacionalnu bezbjednost". Svečanom sjednicom Svekineskog narodnog kongresa završeno je njeno ključno zasijedanje, posvećeno izboru nove generacije lidera ove mnogoljudne zemlje.

Rukovodstvo Kine mijenja se na svakih pet godina, s tim da dva puta može biti obnovljen mandat, što se u praksi i događa posljednjih 20 godina. Na kormilu je Si Đinping - praktično prvi čovjek zemlje još od novembra kada je izabran za generalnog sekretara Komunističke partije Kine.

Novi lideri su obećali da će im prioriteti biti socijalna zaštita i druge mjere za uravnoteženiji prosperitet među različitim slojevima društva, smanjenje politički osjetljivog jaza između bogate elite i siromašne većine, kao i borba protiv korupcije.

Bonus video: